News55

Artur Ringart: Det här gläds jag åt i jul

Artikelbild
Artur Ringart
Artur Ringart
Uppdaterad: 25 dec. 2021Publicerad: 25 dec. 2021

Det är mycket som är fel i dagens samhälle men så här i jultider vill jag passa på att skriva om några saker som jag gläds åt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Jag tror att jag håller på att bli en gnällig gammal gubbe. Det finns så mycket som jag tycker är fel idag och som jag tycker måste åtgärdas. I mina ögon har det så kallade Samhällskontraktet krackelerat. Men det är jultider och då ska jag försöka att undvika att klaga och lyfta några positiva saker.

Jag gläds till exempel åt att jag som pensionär efter ett långt arbetsliv med passande av tider, får sova så länge jag vill på morgnarna.

WhatsApp och Facetime har inneburit att jag på ett helt annat sätt än mina föräldrar har kunnat vara närvarande och följa mina barnbarns utveckling. Trots pandemi och vinterkräksjuka har jag varit med hemma hos dem och fått följa deras nya upptäckter. 

Häromdagen fick jag en högst personlig ny tolkning av ”Björnen sover” av två-åringen Ella. Helt underbar. Jag tror att jag har sett det klippet minst hundra gånger i min mobil. Generationen före mig fick uppleva motsvarande, i bästa fall, på julaftonskvällen – utan repriser.

Dessutom uppskattar jag möjligheten att köpa mina läkemedel på nätet. Genom att identifiera mig med mobilt bank-ID, kan jag beställa mina receptbelagda mediciner och få dem levererade direkt till dörren. Det tar bara en dag eller två och samtidigt utsätter jag mig inte för onödiga risker i kön på apoteket.

Men man måste vara observant. Idag är det många som har utsett mig och mina erfarna vänner till offer och försöker att lura oss på många sätt. Bland annat har jag vid flera tillfällen, den här julen, fått sms och mail om att mitt beställda paket är på ingång. Jag ska bara klicka på en bifogad länk för att bekräfta att det är mitt paket som är på väg. Lyckligtvis hann jag läsa om de här tillvägagångssättet att ta över min mobiltelefon i tidningen i förväg, så jag klarade mig den här gången.

Tyvärr kan man inte lite på någon nu för tiden, även om det finns de som har ett gott uppsåt. Jag beställer inte, abonnerar inte, eller köper något när jag blir uppringd. Jag avslutar de samtalen snabbt. Ibland ohövligt. Det händer flera gånger i veckan, till exempel mystiska samtal från andra delar av världen. Jag svarar inte. Men jag ska inte klaga.

Julen är en fin högtid. Min inställning är att julen firar man med familjen. Nyår firas med vännerna. Jag inbillar mig att det kan vara komplicerat att få till julfirandet rent logistiskt numera. Idag är familjekonstruktionerna komplicerade med plastbarn, plastföräldrar, särkullsbarn, svärföräldrar som inte kan umgås med varandra osv. Att planera en julafton idag är annorlunda än vad det var förr, tror jag. I vissa familjer blir det lite vart annat års firande – då barn och barnbarn alternerar mellan de olika svärföräldrarna.  Det är ingen lätt uppgift att få till det, så att ingen känner sig kränkt eller förbisedd.

ANNONS

Julen är framför allt barnens högtid. För mig handlar det numera om barnbarnens. Jag vill deras bästa. Att de ska få allt de önskar sig. Samtidigt är jag lite skrämd av allt vi köper. Jag hade bara en bråkdel av alla leksaker som mina barnbarn har. Jag vill bara se dem glada och lyckliga. En sak är jag ändå säker på. Det bästa som ett-åringen vet är ett färgglatt och lätt- tuggat omslagspapper. Innehållet i paketet är inte så viktigt.

Jag vill önska er alla ett Gott Slut på 2021. Håll er friska. Nästa år 2022 är det valår. Då är vi med erfarenhet, nästan 30 procent av väljarkåren. Låt oss se till att våra röster får genomslag då.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS