News55

Boktips: Släpp loss – du är aldrig för gammal

Äldre kvinna
Acceptans är en viktig grund som bidrar till öppenhet och glädje över det man har, snarare än det man saknar. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 16 juli 2024Publicerad: 16 juli 2024

Vad innebär det att åldras och vilka aspekter är viktiga att ta till vara på? Dessa frågor berör oss alla och blir särskilt aktuella när vi närmar oss pensionen. Att åldras är inte negativt i sig – det negativa skapar vi ofta själva.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är knappast så att livet slutar för att man blir pensionär. Nej, faktiskt tvärtom. Livet kan liknas vid en magisk sten som tillfälligt hamnar i våra händer; den kan skina alltmer med tiden, eller mattas av.

Inget är fel, och alla har olika behov och önskemål. Man är aldrig för gammal för något, annat än om vi själva bestämmer det. Vi förfogar således över vår egen frihet.

Gör något av din pension: Lev i nuet

Psykologen och forskaren Anna Kåver har nyligen skrivit ut med en ny bok, “Livet i behåll – om åldrandets frihet och förluster“, där hon delar sina tankar och känslor kring åldrande, rapporterar Senioren.

I hennes perspektiv handlar sunt åldrande om att kunna släppa loss och leva i nuet. Det är något som många glömmer bort, vilket är sorgligt om de går miste om mycket under livets gång. Därefter är det för sent.

Det är också viktigt att inte fastna i någon åldersnoja som får en att känna sig gammal och ensam.

ANNONS

Acceptans: Vägen mot frihet

Acceptans är en viktig grund som bidrar till öppenhet och glädje över det man har, snarare än det man saknar. En fördel med att åldras är att kunna släppa prestationskraven och i stället förundras över livets fantastiska saker.

ANNONS

Det nya holistiska perspektivet bidrar till att man ser på livet genom vishetens lins och slutar oja sig över futtigheter.

Vishet är en djupare insikt som kommer med stigande ålder. Den ökar förståelsen för vad som är viktigt och inte. Mindre energi sipprar då ut genom det osynliga durkslag som man ibland skapar åt sig själv. Nej, inga fler energitjuvar på äldre dar, tänker Anna Kåver.

Sluta inte göra saker för att du är äldre

Det handlar inte längre om positionering och att jämföra sig med andra. Nu vet man förhoppningsvis mer om vem man själv är, vad man tycker om och vad man helst ska undvika eller välja bort.

Karin Forsselius gick på en föreläsning som förändrade hennes yrkesval. Personen som föreläste om barns lärande var både inspirerande och kompetent, vilket sporrade Karin. Nu ser hon fram emot att själv få jobba med barn när hon blir färdigutbildad lärare vid 60.

Det är aldrig för sent att förverkliga sina drömmar. I Karin Forsselius fall var drömmen att få arbeta med barn och lära dem att våga ta för sig av livet. För henne är åldern bara en siffra.

Lära sig nya saker på äldre dar

Att gå i pension behöver inte betyda att man plötsligt står sysslolös. Anna Kåver menar att det är viktigt att hitta meningsfulla aktiviteter som kan väga upp det man kanske saknar från ett tidigare liv.

ANNONS

Digitala Bryggan är ett utmärkt exempel på hur äldre personer kan bli delaktigare i samhället genom att lära sig digitala verktyg så att de kan boka läkartider, betala räkningar och använda samhällstjänster som är knutna till bank-id.

Den ideella organisationen fyller således flera viktiga funktioner, samtidigt som deltagarna uppskattar den sociala gemenskapen som blivit viktig som lärandet.

Läs också:

Digitalisering: Ett sätt för äldre att bli delaktiga

Vill göra skillnad när hon blir lärare vid 60

Mörka trenden: Utbredd rädsla för åldrande

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS