News55

Här lurar den fräcke bedragaren till sig nästan en miljon

Artikelbild
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 18 jan. 2016Publicerad: 18 jan. 2016

Mannen visade upp ett falskt ID-kort och påstod sig vara en 41-årig kund hos SEB. Genom att få ut två bankdosor lyckades mannen bluffa till sig 900 000 kronor. – Med hjälp av en bankdosa har man full access, säger Jan Olsson på nationellt bedrägericenter, till Aftonbladet.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

STOCKHOLM. Det var i juni som mannen gick in på bankkontoret, legitimerade sig med ett falskt körkort och påstod sig vara en 41-årig kund hos SEB. Han lyckades få ut två nya bankdosor till den drabbade kundens konton, detta rapporterar Aftonbladet.

      LÄS MER: Här dansar bedragaren efter att ha länsat 95-åringens konto

Med hjälp av bankdosorna kunde bedragaren stjäla sammanlagt 900 000 kronor.

– Och med hjälp utav en bankdosa det vet ju alla, då har man ju full access till allt som den personen har på banken, alla konton, allting, säger Jan Olsson på nationellt bedrägericenter, till Aftonbladet.

– Det har man utnyttjat i det här fallet och det är ovanligt, just det tillvägagångssättet.

Polisen vädjar till allmänheten – behöver tips

Jan Olsson berättar för tidningen att många falska ID-handlingar i dag är så pass välgjorda att det till och med är svårt för polisen att avgöra äktheten. SEB kommenterar det inträffade med att hänvisa till de rutiner man har för att kontrollera ID-handlingar men att det händer att fejkade handlingar lyckas gå igenom systemet.

      LÄS MER: Trendbrott bland bedrägerier mot äldre

ANNONS

Polisen har inte lyckats identifiera bedragaren utan behöver allmänhetens tips.

– Tittar man på tillvägagångssättet och hur ovanligt brottet är så tror jag inte att det är första gången den här personen begår ett brott, säger Jan Olsson, till Aftonbladet.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS