News55

Polisen om attacken mot 63-åringen: Rånaren ringde själv in till oss

Artikelbild
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 04 feb. 2016Publicerad: 04 feb. 2016

På onsdagskvällen publicerade Aftonbladet en video som visar när Ylva, 63, blir omkullknuffad i tunnelbanan av två rånare. Nu berättar polisen att de båda är identifierade och att den ena själv ringde in till polisen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Det stämmer, en av rånarna har själv varit i kontakt med polisen i natt, säger polisens utredare Björn Tulldahl, till News55.

      LÄS MER: Polisen: Vi vill komma i kontakt med den äldre kvinnan

Det var på onsdagskvällen som polisen gick ut med övervakningsfilmen via Aftonbladet. Filmen från den 6 december visar hur Ylva, 63, ska gå på tunnelbanan när två rånare rycker mobiltelefonen ur handen på henne. När hon tar upp jakten på rånarna blir hon brutalt omkullknuffad, faller bakåt och slår nästan huvudet i betongväggen.

Åklagaren kommer inte anhålla

– Personen som ringde in är 17 år och eftersom han valt att samarbeta med polisen har åklagaren valt att inte anhålla honom, berättar Björn Tulldahl.

Personen som knuffar Ylva är en identifierad 18-åring, ännu inte gripen.

– Det bästa är om han själv kommer in till polisstationen så han slipper känna sig jagad, säger Björn Tulldahl.

Media till stor hjälp

ANNONS

Sedan Aftonbladet publicerade övervakningsfilmen på tisdagskvällen har polisen fått in massor med tips. Att ta hjälp av media är ett effektivt sätt att snabbt få fast misstänkta gärningsmän, säger Björn Tulldahl.

      LÄS MER: Tunnelbanemannen har gripits

– Men vi försöker alltid i första hand få dem identifierade på andra sätt. I detta fall har vi dock haft bilder ute internt utan att utredningen gått vidare.

Ylva, 63, berättade för Aftonbladet:s “Brottcentralen” om händelsen:

– Jag fick en chock, blev vansinnig och sprang efter. Jag ramlade, kom upp igen, försökte komma ifatt killarna och då knuffade de omkull mig på rygg och jag tog emot med armen och den blev helt blå, lila, alla möjliga färger.

Detta är andra gången på bara två veckor som ett brott, fångat av tunnelbanans övervakningsfilm, snabbt blir löst efter att polisen gjort en efterlysning via media. Nyligen greps den man som gått till attack mot en småbarnsmamma i tunnelbanan efter att hon stoppat honom från att stjäla från en äldre kvinna. Övervakningsfilmen spreds snabbt i social medier och det var tack vare allmänhetens tips mannen kunde gripas.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS