News55

Polisen tipsar: Så undviker du att bli lurad av bedragare

Så undviker du att bli lurad av bedragare
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 15 feb. 2024

Allt fler äldre drabbas av telefonbedrägerier och det har blivit ett stort samhällsproblem. Polisen går nu ut med tips om hur du skyddar dig mot den här typen av bedragare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nyligen har SVT och programmet Uppdrag granskning visat hur en svensk liga som bosatt sig i spanska Marbella går till väga genom att systematiskt ringa hem till svenska pensionärer och manipulera dem på pengar.

Bedrägerierna börjar ofta med att man skickar ut ett massutskick om att någon har beställt en vara i ens namn. Detta är något som kan skapa oro hos pensionärer som hör av sig tillbaka för att det ska lösa sig. Då inleds ett samtal där bedragarna på ett skickligt sätt lyckas att förmå dem att lämna ut uppgifter så pengatransaktioner kan göras.

Förra året fick polisen nästan 300 000 anmälningar om telefonbedrägerier vilket är en ökning med 3,6 procent från förra året. Bedragarna tjänar 708 miljoner varje år och under åtta procent åker fast, uppger TV4.

– Den här brottsligheten utvecklas hela tiden. Den vi såg för ett par år sedan är inte samma som idag, säger Lotta Mauritzson på polisens nationella bedrägericentrum.

Polisen: “Det är inte så bråttom”

Polisens tips för att undvika att bli lurad är först och främst ett enkelt råd: lägg på luren så fort någon kontaktar dig och det känns misstänkt. Man ska inte heller logga in på några konton som Bank-id när man blir uppringd av någon.

– Det är inte så bråttom, du ska inte låta dig stressas. Du har all tid i världen att kolla upp om det här stämmer, säger Lotta Mauritzson.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS