News55

Därför mår svenska kvinnor sämst i Europa

Artikelbild
Det tär på hälsan, och kan även förkorta livet och försämra relationer om man ständigt oroar sig för en viss sak, visar forskningen.
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 28 mars 2023

Svenska kvinnor har det dåligt ställt med sitt välmående. Det visar en ny studie.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Svenska kvinnor rankar sitt välmående och sexuella samliv längst av sju europeiska länder som deltagit i den nya studien på uppdrag av Gedeon Richter, skriver MåBra.

Något som sticker ut när det gäller de svenska kvinnorna i undersökningen är att de uppger att de i lägre grad är nöjda med sitt sexliv och att deras sexliv i dag är till mindre glädje för dem än för fem år sedan.

I undersökningen har kvinnorna fått svara på frågor om sitt välmående kring familjen, ekonomi, balans mellan arbete och fritid, sex och självförverkligande. De har även fått svara på frågor om olika hälsoaspekter som benägenhet att lyssna på kroppens signaler.

Sju europeiska länder har medverkat, nämligen Portugal, Spanien, Italien, Frankrike, Tyskland, Sverige och Storbritannien. Det självskattade välmåendet bland de europeiska kvinnorna skiljer sig åt på flera områden. Bäst mår kvinnor i Portugal och Spanien, där 67 procent menar att de mår bra. Lägst andel välmående kvinnor finns enligt undersökningen i Sverige (59 procent) följt av Storbritannien (61 procent).

På nedåtgående

Förutom missnöjet med sexlivet sticker de svenska kvinnorna ut som mindre benägna att uppsöka läkare.

Endast 45 procent av de svenska kvinnorna svarar att de inte tvekar att uppsöka läkare vid behov, att jämföra med 61 procent för samtliga europeiska kvinnor som har svarat på undersökningen, skriver MåBra.

Man ser också att antalet kvinnor som uppger att de regelbundet genomgår medicinsk screening, som mammografi och gynekologisk cellprovtagning, är på nedåtgående i alla åldersgrupper.

ANNONS

– Undersökningen sätter ljus på något mycket viktigt som vi har sett under lång tid, nämligen att svenska kvinnor i lägre grad söker medicinsk hjälp när de upplever sig ha besvär. Det kan vara en anledning till att de mår allt sämre i flera aspekter av sitt liv, som exempelvis inom sex och samlevnad. Välmående är ett begrepp som påverkas av flera faktorer, men vi ser att prioritering av sig själv genom ökad hälsomedvetenhet är ett viktigt steg mot ett bättre liv, säger Carina Sone, PR-chef på Gedeon Richter Nordics i ett pressmeddelande, uppger MåBra.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS