News55

Detta vill svenska partier göra för äldre i EU

EU val
Moderaternas Tobias Tobé vill att äldre ska känna sig trygga och tycker att EU bör förstärka det brottsbekämpande arbetet. Foto: Jonas Ekströmer / TT
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 20 maj 2024Publicerad: 20 maj 2024

De svenska partierna har frågats ut av SPF:s tidning Senioren om vilka äldrefrågor som de vill driva inför det stundande valet till EU den 9 juni.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Moderaterna poängterar, genom Tomas Tobé, tryggheten. Han anser att EU bör förstärka det brottsbekämpande arbetet.

Socialdemokraterna vill verka för att tillgången på medicin ökar, enligt Heléne Fritzon.

Karin Karlbro via Liberalerna vill att arbetet med EU:s antidiskrimineringsdirektiv återupptas och att denna inkluderar tydliga skrivningar om åldersdiskriminering.

Upp till varje land i EU

Kristdemokraterna betonar att det är upp till varje land att bestämma över äldrepolitiken. 

Centerns företrädare Emma Wiesner å sin sida framhåller att seniorperspektiv behövs inom alla politikområden, både i den fysiska och digitala miljön.

SD:s Charlie Weimers vill säkerställa att EU-beskattning inte införs och att den gemensamma belåningen i EU inte ökar kraftigt.

Vänsterpartiet vill investera i en rad områden, däribland äldreomsorg och sjukvård. En bättre fungerande elmarknad skulle få ner elräkningarna, enligt Jonas Sjöstedt.

ANNONS

Miljöpartiets linje företräds av Alice Bah Kuhnke. Hon lyfter fram att partiet kommer att fortsätta att verka för att förbjuda åldersdiskriminering på EU-nivå och att det även ska gälla utanför arbetsmarknaden. 

News55 höll i debatt

News55 anordnade idag, måndag 20 maj, tillsammans med Sveriges tre största äldreorganisationer; PRO, SPF Seniorerna och SKPF Pensionärerna en debatt inför årets val till EU-parlamentet. Tre frågor som lyftes var bedrägerier mot äldre, läkemedelsbrist och levnadsomkostnader. 

TT tipsar också vad du bör veta inför EU-valet.

För tre av partierna; Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna är valet extra viktigt eftersom de i flera månader har legat runt eller under fyraprocentsspärren i opinionsmätningarna, rapporterar TT.

Precis som inför Riksdagsvalet har flera media tagit fram sin egen valkompass. Här är SVT:s valkompass och här är Aftonbladets motsvarighet. 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS