News55

Filip och Fredrik: Hoppas på att psykedeliska svampar tillåts i Sverige

Filip Hammar aktuell med filmen Sista resan
Köping 2024/02/14. Filip Hammar aktuell med filmen "Den sista resan" som handlar om hans pappa. På bilden: Filip, mamma Tina och pappa Lars Hammar fikar i vardagsrummet. (Foro:Linus Sundhl - Djerf SVD/TT/kod: 71747
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 16 maj 2024Publicerad: 15 maj 2024

Liksom vi alla ställs mediapersonen Filip Hammar inför situationen när en åldrande förälder inte mår bra. Nu hoppas han och vännen Fredrik på en legalisering av magiska svampar. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Filip Hammar och Fredrik Wikingsson har länge varit en känd duo inom media. De träffades första gången 1996 när båda jobbade som nöjesreportrar på Aftonbladet.

Kompisar blev de på riktigt, enligt dem själva, när de gjorde en USA-resa tillsammans. Sedan dess har det rullat på med gemensamma TV-program och filmer. De har även skrivit fyra böcker tillsammans. 

Det senaste framträdandet var i filmen “Den sista resan” – deras  mest personliga film hittills. De tar med sig Filips skröplige far på en händelserik sista resa till Frankrike, i hopp om att tända hans livsgnista igen.

Det är en rolig feelgood-film om vad som händer när en far-och-son-relation byter roller och hur vänskapen kan få en ny mening i mitten av livet.

Filip Hammar och Fredrik Wikingsson är aktuella med filmen "Den sista resan"
Stockholm 2024/02/23. Filip Hammar och Fredrik Wikingsson är aktuella med filmen “Den sista resan” där Filips pappa får åka på en utflykt till sitt älskade frankrike. (Foto: Jonas Ekströmer/TT/ kod: 10030

Det är svårt att stå emot åldrande

Många som sett filmen har undrat hur det gått för Filips pappa. När tidningen Hänt stötte ihop med Fredrik och Filip på ett lanseringsevent passade journalisten på att förhöra sig om pappa Lars Hammar. 

Blev den gemensamma resan en förändring till det bättre i det långa loppet?

ANNONS

“Jag fick någon bild av honom igår och jag tyckte att han hade, som mamma sa, ”fått tillbaka färgen i ansiktet”. Men alltså, det är som det är med det där. Just hans fysik kommer ju vara knackig, men det är ju om han kan bli lite gladare. Vägen verkar lång, berättar Filip för Hänt.

ANNONS

Den psykiska ohälsan bland äldre ökar

Nu är det ju så att åldrande inte alltid är en enkel resa. Den psykiska ohälsan bland äldre har ökat med runt 40 procent, vilket har flera orsaker. Det kan vara psykiskt nedbrytande att bli svårt sjuk eller om man upplever att ens kroppsfunktioner förändras till det sämre.

När en förälder eller nära anhörig drabbas av sjukdom innebär det en sorg i sig, men om personen dessutom drabbas av psykisk ohälsa kan det kännas väldigt tungt.

Äldre personer hänvisas inte spacialistvård i samma utsträckning som yngre, och erbjuds sällan terapi. Vanligtvis blir det primärvården som får tillhandahålla hjälp – oftast genom medicinering. 


Magiska svampar har globalt blivit allt vanligare i behandling av depression
Magiska svampar har globalt blivit allt vanligare i behandling av depression, vilket fortfarande är förbjudet i Sverige. Det är ämnet psilocybin som främst används. (Foto:Pexels)

Magiska svampar ett alternativ

Magiska svampar mot depression har varit uppe på tapeten ett bra tag. Bland annat gjorde Imperial College i London en studie för några år sedan och upptäckte att psilocybin, ett ämne som existerar i magiska svampar, är lika effektivt mot depression som anti-depressiva läkemendel.

ANNONS

Det är ett område under utveckling. En svensk psykologgrupp har startat ett retreat i Holland där de erbjuder psykedelisk behandling.

Nysnö retreatprogram har varit igång sedan 2021 och hittills tagit emot mer än 300 patienter som gått igenom behandlingen. 

Hur ställer sig Filip och Fredrik till sådan behandlingsform? 

Enligt Hänt, skulle de vilja se en lagförändring i Sverige så fler människor kan få chansen att pröva en sådan behandling. Psilocybin ges endast under strikt ordnade former och under uppsikt. 

“Vi hoppas ju på ”mushroom” legalisering, för att mortla ner i hans morgonfil” säger Fredrik.

“Vad som helst hade jag gjort” svarar Filip

Läs också:

Psykisk ohälsa ökar kraftigt bland äldre

ANNONS

Studie: Magiska svampar fungerar mot depression

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS