News55

Här sprids den nya coronavarianten

Artikelbild
News55
News55
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 27 mars 2022

Experter ser nu en ökning av coronaviruset i Europa. De härleder ökningen till en ny smittsammare variant och slopade restriktioner.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Office for national statistics (ONS), Englands motsvarighet till Statistiska centralbyrån har meddelat att de sett att 9% av Skottlands befolkning bär på coronaviruset. Det är landets högst mätta siffra sedan ONS inledde arbetet med stickprovsundersökningar i oktober 2020, rapporterar Aftonbladet. Likaså har siffrorna i England nått sin högsta notering någonsin. 

– I England har infektionerna ökat över alla regioner och åldersgrupper, framförallt för de över 50, som har de högsta smittonivåerna sedan våra undersökningar började, säger Sarah Crofts som leder ONS covidstudier.  

Experterna menar att ökningen beror på flera olika faktorer. Dels så har landet knappt några restriktioner kvar och britternas beteende blir allt mindre försiktigt. Man ser även att den ökade smittspridningen kan bero på att den nya BA2-varianten kan vara mer smittsam än den tidigare sortens omikron. Även i Tyskland har smittan ökat. 

– Det där har förmodligen att göra med att många länder lättade sina restriktioner under januari och februari och då vet vi att förutsättningarna för smittspridning ökar, säger Niklas Arnberg, professor i virologi. 

Hans Kluge, chef för Europaregionen på Världshälsoorganisationen, har kritiserar många länders snabba lättnader av restriktionerna. Enligt Kluge så har 5.1 miljoner människor på sju dagar testats positivt.

Författare: Jessika Bouveng

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS