News55

75 000 äldre svenskar svälter

Artikelbild
STOCKHOLM 20090202
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 21 nov. 2016

75 000 svenskar svälter varje år och 15 000 av dem riskerar att dö av undernäring. Det visar en studie från Umeå universitet.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Mamma satt i sin soffa, mager och utmärglad, och vågade inte ens tända lamporna. Hon var ensam och kunde inte ta hand om maten hemtjänsten kom med. Man hjälpte henne att vara hel och ren men man hade inte tid med maten, säger Kristina Westerlund till Aftonbladet om sin nu avlidna mamma Lisbeth Carlborg. När Lisbeth var som mest undernärd vägde hon bara 38 kilo.

      LÄS MER: Så drogade och svalt äldreboendet min vän – tills hon dog

“Ingenting tyder på att det har blivit bättre”

Att så många som 75 000 människor svälter i Sverige varje år är kanske en nyhet för många, men statistiken talar sitt tydliga språk. En studie som gjordes vid Umeå universitet 2014 visar att mer än hälften av de 832 äldre som deltog i undersökningen och bodde på äldreboenden eller hemma med tillgång till hemtjänst visade sig vara undernärda.

Dubbelt så många fall av undernäring som personalen hade upptäckt, framkom genom studien. Och dietisten Maine Carlsson ser ingen förbättring sedan den första studien gjordes.

–  Vi sammanställer just nu nya siffror i Umeå och ingenting tyder på att det har blivit bättre. Omkring 75 000 äldre i Sverige är allvarligt undernärda och 15 000 av dem riskerar att dö inom en nära framtid, säger hon till Aftonbladet.

      LÄS MER: Felmedicinerades och avled på ett äldreboende

Anade oråd

ANNONS

Det var 2010 som Kristina först förstod att allt inte stod rätt till med hennes mamma Lisbeth Carlborg. Under den här perioden bodde Lisbeth själv i sin lägenhet i Ulricehamn och hemtjänsten var de som dagligen tittade till henne då hennes barn bodde i andra städer.

I oktober kom Kristina på besök hos mamman, ett besök som kom att förändra allt. För trots att det var tydligt att Lisbeth Carlborg led av undernäring, var mycket svag och alltså bara vägde 38 kilo hade ingen inom äldrevården anat oråd och slagit larm. Istället blev det upp till Kristina att ta tag i saken.

Men dagen efter besöket fick Kristina ännu en chock när hon träffade sin mammas läkare på vårdcentralen.

      LÄS MER: Obesvarade larm och stölder på äldreboende

Läkaren hade ordinerat diet

– Han hade ordinerat lightkost på grund av diabetes 2, samt näringsdrycker. I stället för mycket fett och proteiner. Jag sa vad jag tyckte och läkaren blev klädsamt röd om öronen, berättar Kristina.

Efter många turer fick Lisbeth till slut plats på ett demensboende i Malmö och blev så sakteliga bättre och där tillbringade hon sina sista år.

– Där gick mamma raskt upp tolv kilo, men hon var ju gammal och hade redan fått dåligt immunförsvar, säger Kristina.

ANNONS

Kristinas man, Krister Westerlund är ordförande för Alzheimerföreningen i Sverige och har sedan flera år tillbaka gått i bräschen för demenssjukas rättigheter. Han gör ofta akuta utryckningar för att hjälpa äldre som far illa.

      LÄS MER: Stora brister i munhygien på äldreboende

“Många drabbade har inte en anhörig som kan kämpa i deras ställe”

– Många drabbade har inte alltid en anhörig som kan kämpa i deras ställe. Inget land har så många ensamhushåll som Sverige. Då blir det som det blir, säger han till Aftonbladet.

– Ibland får jag tanken att svensk sjukvård vill att dessa gamla ska dö av svält.

Lisbeth Carlborg blev 89 år gammal.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS