News55

App guidar till en runsten nära dig

Artikelbild
Runstenen Håkansstenen vid Hovgården på Adelsö. Hovgården är ett svenskt världsarv. Arkivbild. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 09 juni 2024Publicerad: 09 juni 2024

Även för den invigde kan det ibland vara svårt att hitta någon av Sveriges cirka 2 000 runstenar. Tack vare Runstensappen blir det lättare att hitta dem.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den nya appen “Svenska runstenar”, som har utvecklats vid Stockholms universitet, visar i dagsläget vägen till 1 300 olika runstenar i landet. Förutom exakt plats har runstenarna fått ett betyg mellan ett och fem, där fem innebär att runstenen är ett bra och lättillgängligt besöksmål och en etta att runstenen inte går att skilja från en vanlig sten.

“Det är svårt att hitta runstenar även om man är jätteintresserad. Många stenar är flyttade på och står inte kvar på sina ursprungliga platser, säger runforskaren Sofia Pereswetoff-Morath vid Stockholms universitet, till forskning.se.

Andra stenar kan vara flyttade och ha försvunnit helt.

Appen har också uppdaterad information om runstenarna.

“Runstenar brukar ha informationsskyltar, men många stenar saknar skylt, har föråldrad information eller så är skylten förstörd av väder och vind” säger Sofia Pereswetoff-Morath.

För närvarande finns alla runstenar i Gästrikland, Medelpad, Hälsingland, Uppland, Södermanland, Västmanland, Värmland och Närke i appen. Under hösten 2024 tillkommer även runstenar i Götaland.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS