News55

Ät Bambi – med gott samvete!

Artikelbild
Lena Adelsohn Liljeroth
Lena Adelsohn Liljeroth
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 22 nov. 2017

Förmodligen är alltihop Walt Disneys fel. Redan 1942 hade filmen om Bambi premiär, den hjärtknipande historien om vitsvanshjorten Bambi, vars mamma dödas av jägare i skogen. Generationer av barn har gråtit floder till denna film som lär ha varit Walt Disneys egen favorit.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När jag tog jägarexamen för snart 25 år sedan var den vanligaste frågan ”Hur kan du tänka dig att skjuta Bambi”! I Sverige skjuts varje år drygt 100 000 älgar och ungefär lika många rådjur. Därtill kommer
rävar, vildsvin, hjortar, fåglar, bävrar, harar med mera. Det mesta kan ätas av oss människor, utom egentligen rävar.

      LÄS MER: Vad är det för fel på karlar i trafiken?

Med rätta upprörs vi över dåliga djurförhållanden. Kor som inte får komma ut på bete, djur som fraktas hundratals mil till slakterierna, grisar som inte får tillräcklig plats i kättarna. Verkligheten bjuder fruktansvärda historier som ofta upprör oss mer än när människor far illa, kanske för att de domestika djuren är så utlämnade till oss. Ändå har farmade djur det sannolikt bättre i Sverige än i flertalet andra länder. Att bli vegetarian – eller vegan – har blivit vanligare, inte minst bland unga flickor. Det är knappast något lätt val, men förståeligt, i synnerhet som vi lever i en sekulär miljö. Att bli vegan kan kanske jämföras med att bli frälst.

Men hur är det då med de vilda ätbara djuren? Historiskt har antalen gått upp och ned. Jakten på högvilt, som älg, hjort och rådjur, har ofta varit förbehållet kungen och adeln. Rätten till jakt har därför varit en ständig källa till stridigheter mellan allmogen och de priviligierade och djurskyddet blev alltmer uttunnat. Under 1800-talet var älgen nästan utrotad i Sverige och även rådjursstammen var minimal. Lagstiftning, aktiv viltvård och kvoter för hur många djur som får skjutas blev nödvändiga.

      LÄS MER: Jag gick i min pappas fotspår på Mallorca

Många djur är dessutom predatorer, det vill säga att de själva tar byten. Naturens eget urval gör att framför allt skadade och sjuka djur sållas bort. Vargen kan ta de flesta djur, räven äter rådjurskid, fågelägg och harar, minken tar fågel och mindre gnagare. Få verkar känna till att ett rådjur, som blir 8 till 10 år, ofta har så nedslitna tänder att det  riskerar att svälta ihjäl. Och våra rara tamkatter tar enligt Jägareförbundet över tio miljoner småfåglar – varje år!

Jag älskar viltkött, smaken är tydligare än det farmade köttets. Därtill har nästan alla skjutna djur haft en ganska bra tillvaro i skogarna, tills skottet föll. Moralen har också en smak. Det lär finnas bortåt 300 000 vildsvin bara i Sverige – så om du vill göra en insats för jaktlivet ska du beställa just vildsvin.

Du behöver inte tycka som jag, sojabiffar är säkert ok, men tro bara inte att hat mot jägare eller, än värre, ett förbud mot jakt i skogen skulle vara till gagn för de vilda djuren. Njut i stället till helgen en vildand med sky eller en liten hjortstek med gräddsås och gelé – utan dåligt samvete.

ANNONS

Skåla för djuret, ät upp alltihop och skänk en tanke till den jägare som kanske suttit på pass i flera timmar innan hjorten – äntligen – dök upp.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS