News55

Bedragarnas offer: Kvinnor födda på 20-talet

Artikelbild
Foto: Anders Wiklund / TT
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 19 okt. 2016Publicerad: 19 okt. 2016

Bedragarna utger sig för att vara hantverkare som ska komma och hjälpa de äldre kvinnorna med att laga spisen, men i själva verket stjäl de både smycken och pengar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bedragarna har rört sig över hela Sverige och verkat främst i Skåne, men även i Stockholm, Norrköping och Göteborg. Gemensamt för brotten är att alla offer är kvinnor födda på 20-talet, skriver Expressen.

 ”Problem med spisen”

En man ringer på dörren hos en 95-årig kvinna i Malmö. Han säger att det är problem med spisen och att det är bråttom. Kvinnan släpper in honom. När kvinnan sedan ser att mannen tittar i ett skåp som inte har med varken spisen eller elen att göra berättar hon för honom att hon har ett larmband på sig. Mannen blir nervös och lämnar lägenheten.

Den 95-åriga kvinnan upptäcker att 5000 kronor har försvunnit från lägenheten men vill inte medverka i en kommande rättegång. ”Hon har varit orolig. Hon har ingen ork”, står det i förhöret.

     LÄS MER: Stal smycken från äldre i Örebro

 Spaningspoliser på plats

När männen stal ringar och ett halsband från en 95-årig kvinna i Malmö i maj, var spaningspoliser på plats och lyckades få bedragarna på bild.

Drygt två veckor senare är männen på väg hem till en 96-årig kvinna i samma stad. Men när damen vägrar att öppna dörren bestämmer sig polisen som legat på span för att slå till. Männen grips av flera poliser när de kommer ut från kvinnans bostad.

ANNONS

      LÄS MER: Ny teknik skapar trygghet hos äldre

Förnekar alla åtalspunkter

I torsdag väcktes åtal mot de två männen vid Malmö tingsrätt. De är misstänkta för 26 fall av grov stöld och försök till grov stöld.

Männen erkänner att det är de som syns på polisens bilder när de kommer ut från 95-åringens port, men förnekar brott på alla 26 åtalspunkter.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS