News55

Camilla Thulin: Idag får man inte vara kvinna

Artikelbild
STOCKHOLM 20071019
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 04 mars 2016

Modeskaparen och författarinnan Camilla Thulin pratade åldersfixering och kvinnlighet i Efter tio. – Jag har inget sug på att bli en dag yngre för det har jag redan varit, jag vill snarare vara en förebild för yngre kvinnor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När modeskaparen Camilla Thulin gästade Malou von Sivers i fredagens Efter tio blev det ett samtal om kläddesign, att leva tillsammans med skådespelaren Johan Rabaeus och förmågan att vara totalt osentimental som människa.

Men det kom även att handla om åldersfixering och kampen för att få behålla sin kvinnlighet, även upp i mogen ålder.

– Ju äldre jag blir ju mer måste jag statuera ett exempel på att jag är kvinna i och med att idag får man inte vara kvinna, sa Camilla Thulin under samtalet.

      LÄS MER: Stefan Sauk: “Sverige är världens mest åldersfascistiska land”

“Jag är inte transvestit och har inte bytt kön”

– När jag ska släppa en ny bok får jag ju kalla mig författarinna, men då skriver bokförlagen ”författaren Camilla Thulin”. Vadå, jag är ingen jävla författare! Jag är inte transvestit, jag har inte bytt kön och jag ämnar inte att byta kön. Jag är fortfarande en kvinna och jag vill heta ”författarinan”. För mig låter ”författaren Camilla Thulin” så dåligt i mina öron.

– Som ”Skådespelaren Lena Endre”. Nej, hon är faktiskt en kvinna, hon är skådespelerskan Lena Endre. Man tar bort allt som har med traditionell kvinnlighet att göra, men traditionell manlighet är jätteokej att ha kvar. Det tycker jag är jätteintressant.

– Jag gestaltar rent utseendemässigt en traditionell kvinna och det tänker jag fortsätta med för jag är det.

ANNONS

      LÄS MER: Vicky von der Lancken, 73: “Man ska få jobba så länge man vill”

“Jag orkar inte färga håret, jag får ha mina gråa hår ifred”

Malou frågade Camilla Thulin om det var något som blir viktigare att hålla fast vid ju äldre man blir.

– För mig känns det viktigt och även att kunna inspirera andra kvinnor att till exempel våga ha långt hår fortfarande. Jag orkar inte ha kort hår, då måste jag gå till frissan jämt och hålla på. Jag har inte tid. Och jag orkar inte färga håret, jag får ha mina gråa strån ifred. Jag har ju väninnor som har mörkt hår och lite gråa strån och då kommer någon annan väninna och säger ”Är det inte dags att färga nu?” Vad fan då för?

      LÄS MER: Åldersdiskriminering farligare än både rasism och sexism

“Jag är glad att jag fortfarande lever”

På frågan om hur det känns att vara 55 år svarade Camilla Thulin att alla hennes åldrar varit bra.

– Jag kan inte klaga. Jag är glad att jag fortfarande lever, jag är glad att jag får bli en dag äldre. Jag har inget sug på att bli en dag yngre för det har jag redan varit.

ANNONS

– Jag vill ju liksom bli Hans Blix, 87 år och så skärpt och så härlig. Så vill ju jag vara. Jag har ingen längtan till att bli yngre, jag vill snarare vara en förebild för yngre kvinnor. Jag vill inte låtsas vara dem för det har jag redan varit. Då blir det något slags regrediering. Det är jättekorkat.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS