News55

Claes Eriksson: "Det är åldersfascism"

Artikelbild
Claes Eriksson riktar skarp kritik mot en rad samtida fenomen i Sverige, bland annat åldersfixeringen. Foto: Jessica Gow / TT
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 28 juli 2023

En av landets mest folkkäre komiker, Claes Eriksson är upprörd och riktar skarp kritik mot åldersfixeringen som råder i Sverige.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Claes Eriksson, är känd för svenska folket bland annat genom framgångarna med humorgruppen Galenskaparna och After Shave och tv-programmet “Macken”, bland mycket annat.

I sitt sommarprat i Sveriges Radio pratar han om sin karriär, men han lyfter även ålderismen.

Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här.

– Pågår det en infantilisering i vårt land? Den åldersgrupp jag tillhör, 65+ utgör 26 procent av väljarna, men vi representeras i riksdagen av endast tre procent. Sverige är ett av de sämsta länderna i världen när det gäller att värdera och ta hand om äldre människors erfarenhet och kunnande, visar internationell statistik. Medelåldern i riksdag och regering är 46 år. Medelåldern i amerikanska senaten är 64 år och presidenten är över 80. Så, jovisst det pågår en infantilisering. Just nu har vi ju något av en kindergartenregering med någon sorts spjälsängspolitiker på vissa poster, säger Claes Eriksson, i Sveriges Radio.

Är totalt passé

I Aftonbladet tar han upp något han själv råkat ut för i sitt yrke då han nyligen fick kritik av en skribent vid ett framträdande att det han höll på med “inte hörde hemma i vår tid” och att han drog skämt för “människor som inte längre finns”.

– Sur kritik struntar jag i. Men den inställningen till äldre artister förstår jag inte. När jag var yngre älskade jag äldre komiker, Victor Borge och andra. De var stora förebilder. Men idag får äldre artister höra att de är totalt passé. Det är en ren åldersfascism, säger Claes Eriksson till Aftonbladet.

Han menar att den attityden märks överallt i samhället.

ANNONS

– Vi är otroligt snabba med att förkasta det gamla och kasta oss över det nya – utan minsta tanke på konsekvenserna. Det är en märkbar skillnad mot andra länder, säger han.

Skulle du vilja anlita erfaren arbetskraft? Klicka här.

ANNONS

Har inte överblicken

När det kommer till åldersfixeringen, som han anser genomsyrar politiken, får det stora konsekvenser enligt Claes Eriksson.

– Det är klart det går åt helvete när landet leds av unga människor som inte har överblicken och de stora perspektiven. Det är vad jag saknar i den nuvarande regeringen. Medelåldern i riksdagen är 46 år. Jämför det med USA. Där är medelåldern i senaten 64 år. De är inte intresserade av hur gamla politikerna är utan hur de sköter sina uppdrag. Sedan behöver man inte sträva efter att ha 80-åriga presidenter och statsministrar, det är inte vad jag menar. Men man ska inte sortera bort människor för att de passerat en viss ålder, säger Claes Eriksson till Aftonbladet och fortsätter:

– Det här är relativt nytt. Statsminister Tage Erlander var 69 år när han lämnade över till Olof Palme 1969. Palme var 42 år då och ansågs väldigt ung, han sågs fortfarande som en ung lovande politiker. Idag ska man vara i 20-års åldern för att ses som ung och lovande.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS