News55

Därför åtalas omstridd svensk författare

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 10 feb. 2022

En omtalad författare och debattör åtalas för grovt förtal. Det rapporterar SVT.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Författaren och debattören Katerina Janouch åtalas för grovt förtal efter att ha skrivit att elever på en skola i Tierps kommun tvingats erkänna sig till islam av en lärare. Uppgifterna publicerades på författarens hemsida i mars 2020. 

Enligt åklagaren Michael Ehrencrona är uppgifterna som Janouch har publicerat falska. Hon ska även ha beskrivit läraren som “brottslig och klandervärd”. 

– Det är faktiska förhållanden som hon har beskrivit och min klient anser inte att det är fråga om något förtal. Hon har, inom ramen för sin journalistiska gärning, gjort en nyhetsrapportering och sedan har hon gjort vissa opinionsbildande texter, säger Janouch försvarsadvokat Sargon De Basso till SVT

Författaren ska, enligt åtalet, ha namngett läraren, rektorn och skolan, vilket resulterade i att parterna fick “rena hatkampanjer” mot sig. 

– Min klient beskriver det som att hon ofrivilligt tvingats bli anonym. Hon har mottagit omfattande hat och hot och därför har hon tvingats byta telefonnummer och stänga av sina konton i sociala medier, säger Esra Akay Ranestål, advokat till målsägarbiträdet, läraren som höll i lektionen.

Katerina Janouch nekar till brott.

Katerina Janouch
Foto: Staffan Löwstedt / SvD / TT

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS