News55

Därför drabbas flera kyrkogårdar av stölder

Artikelbild
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 11 juni 2022

Flera kyrkogårdar runt om i Sverige har drabbats av stölder. Bland annat har gärningspersonerna stulit från gravar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Svenska kyrkan har under den senaste tiden haft problem med stölder på kyrkogårdar. Det som tjuvarna stjäl är oftast metallskyltar, metallkors eller gravutsmyckningar från gravar. Bland annat så har Skogskyrkogården i Eksjö drabbats vid en rad olika tillfällen. När TV4 pratade med Kjell Havskog, kyrkogårdschef, säger han såhär om händelserna: 

– Det gör en upprörd, mest för de anhörigas skull.  

Det visar sig att det är flera stift runt om i landet som har haft problem med stölder – hela 13 stycken. Bland annat har även Göteborg, Lund och Stockholm blivit utsatta. Där har det även rapporterats om att begravningsblommor bivit stulna. 

Åsa Willsund, presstalesperson för polisregion Öst, tror att det är tillfället som har skapat tjuven i de här fallen. Hon tror inte stölderna har varit planerade, utan snarare handlar det om personer som bara passerat och då försökt hitta något man kan sälja vidare. Hon tror inte heller att man har någon verklig chans att hitta personerna som ligger bakom stölderna. 

I Eksjö ser man kameraövervakning som den enda lösningen. Kjell Havskog tycker det är förskräckligt att människor potentiellt ska behöva bli filmade, men samtidigt säger han att den här utvecklingen inte kan fortsätta.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

ANNONS