News55

Därför får ryska spioner stanna i Sverige

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 25 mars 2022Publicerad: 25 mars 2022

Ryska underrättelseagenter arbetar under diplomatisk täckmantel. En expert förklarar i Svenska Dagbladet varför agenterna får stanna i landet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En av tre ryska diplomater i Sverige är underrättelseagenter, men det finns ingen officiell siffra på exakt hur många de är. Enligt UD befinner sig ungefär 35 ryska diplomater i landet, så det rör sig troligtvis om ett tiotal spioner. Trots det allvarliga säkerhetsläget får de stanna i Sverige.

Enligt Wilhelm Agrell, professor emeritus i underrättelseanalys, beror det på att svenska UD vill kunna behålla sin personal på ambassaden i Moskva. Om Sverige skulle kasta ut de ryska underrättelseagenterna skulle Kreml antagligen utvisa den svenska personalen, skriver SvD.

Det finns även andra diplomatiska faktorer som försvårar situationen och gör att agenterna blir kvar.

– Det är ett iögonfallande defensivt synsätt man har i Sverige, vi vet att de bedriver verksamhet som hotar landets säkerhet och vi vet vilka de är men vi kan inte komma åt dem. Wienkonventionen skyddar dem som arbetar med diplomatisk verksamhet, men inte de som gör något i strid med den, säger Agrell till tidningen.

Säpo förklarar att de använder de medel som finns möjliga för att hålla koll på diplomaterna som arbetar under täckmantel.

– Regeringen och UD bestämmer ju om de ska vara här. Vårt arbete går ut på att uppdaga deras verksamhet, se vilka det är som är här, och sen motverka med de metoder och medel vi har. Sen påtalar vi att de är ett hot mot Sveriges säkerhet, säger Daniel Stenling, chef för Säpos kontraspionage till SvD.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS