News55

Därför går det inte att boka tåg inför påskhelgen

Artikelbild
News55
News55
Uppdaterad: 03 mars 2023Publicerad: 03 mars 2023

Det närmar sig påsk och många svenskar passar då på att resa runt i landet. Det går dock inte att boka vissa SJ-biljetter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Biljetterna i fråga gäller resor mellan Stockholm och Göteborg. Anledningen till problematiken är att Trafikverket inte kan informera om planerade banbyten. Det skriver Göteborgs Posten som pratat med SJ.

-Vi behöver få besked om var och när arbetena ska ske för att kunna lägga våra scheman och lägga ut våra biljetter, säger Martina Nord, presskommunikatör på SJ. 

Det är inte bara sträckan Göteborg-Stockholm som påverkas, utan det är även svårt att köpa biljetter till resor mellan Jämtland och Stockholm.  

– Det här är en väldigt tuff situation eftersom vi inte kan göra något annat än att invänta besked. När vi väl får det behöver vi några dagars ställtid. Vi behöver kunna schemalägga vår personal och våra fordon, det påverkar ju tågen över hela landet, säger Martina Nord och fortsätter:

– Vi vill gärna ha svar på varför det inte går att få till. Det här har upprepats flera gånger under det senaste året och det drabbar både oss och våra resenärer.

Enligt Trafikverket så har myndigheten löpande kontakt med de 57 bolag som trafikerar tågrälsen och att problemen snarare beror på ett nytt it-system som inte har levt upp till förväntningarna.  

– Vi har infört ett nytt planeringssystem som innebär att vi har hamnat efter och inte har kunnat lämna över information till järnvägsbolagen än, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket. 

År 2022 togs beslutet att tågbolagen ska få 18 veckors förvarning om planerade banarbeten. Detta för att kunna släppa biljetterna i god tid. Något som nu inte genomförts. 

ANNONS

När släpps då biljetterna inför påskhelgen? Det är ännu inte klarlagt. 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS