News55

Därför stormar det kring Sveriges Radio

Artikelbild
News55
News55
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 08 maj 2022

Under veckan har Sveriges Radio blivit hårt kritiserat, inte minst av ett svenskt riksdagspartis ledning, det rapporterar SVT.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sveriges Radio har under veckan felaktigt översatt en rad olika citat från Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch. SVT skriver att detta har av partiets ledning bemöts av hård kritik som nu överväger att bojkotta SRs partiledarintervjuer. Såhär bemöter Sveriges Radio Ekots ansvarige utgivare Klas Wolf-Watz kritiken: 

– Det var allvarliga och felaktiga påståenden som vi publicerade på tre olika språk på Radio Sweden. Vi har rättat det, men det är olyckligt att det inträffat. 

Händelsen som rapporterades i sändningarna gällde Buschs omtalade uttalanden om påskkravallerna. De kanaler där citaten blivit fel översatta är arabisk-, kurdisk och somalisktalande och ordet som översatts felaktigt är ”islamister”.  I en av bildtexterna så beskrevs till exempel att Ebba Busch anklagar polisen för att de inte dödade många “muslimer”, när hon egentligen sa “islamister”. 

SR utreder internt händelsen och menar att det rör sig om redaktionella misstag. 

– Vi har pratat med de inblandade medarbetarna och det vi ser hittills är att det handlat om misstag som begåtts både från reportersidan men även från arbetsledare. 

SR nekade möte med partiledningen efter händelsen och Kristdemokraterna har därför meddelat att de överväger att bojkotta de planerade partiledarutfrågningarna. Klas Wolf-Watz säger att det är viktigt att alla partier deltar men förstår samtidigt att de reagerar starkt på händelsen. Han säger till SVT: 

– Granskningar av våra publiceringar sker via granskningsnämnden och Medieombudsmannen. Det finns ingen politisk prövning av det vi gör. Därför vill jag inte sätta mig i ett möte där partiföreträdare ska kunna undersöka det vi gör. Politiken ska hålla en armlängds avstånd från verksamheten. Det är viktigt för trovärdigheten.

Text: Jessika Bouveng

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS