News55

Därför tvingades svensk skådespelare amputera benet

Därför tvingades svensk skådespelare amputera benet
En svensk skådespelare har haft det tungt med sin hälsa på senare tid.
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 15 feb. 2024

En av Sveriges största skådespelare, har haft det tungt med sin hälsa. Nyligen tvingades han till en chockartad åtgärd.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Börje Ahlstedt har tvingats att amputera.

– Allt det här började med en brun fläck på hälen. Men då fanns det ju ingen misstanke om att jag skulle behöva amputera. Jag gick till sjukvården och var där flera gånger, de lindrade om mig och så. Plötsligt kom det en ung, nyanställd sköterska som fick se min fot och undrade vad fan det var. En vecka senare var de tvungna att kapa delar av underbenet. Om det inte varit för henne hade jag säkert fått kapa hela benet, säger Börje Ahlstedt till Aftonbladet och förklarar att det rörde sig om streptokocker:

– Den unga sköterskan var riktigt arg och på sjukhuset sa läkaren att vi skulle talas vid på eftermiddagen. Men jag såg hur han bleknade. När vi sedan sågs började han harkla och hosta och jag frågade om han var förkyld. Sedan sa han att vi måste kapa av benet. Då svarade jag “jaha när då?” och han sa “så fort som möjligt” varpå jag sa “det är lika bra att ta det innan helgen”.

I chock

Börje Ahlstedt konstaterar i efterhand att det var ett chockartat besked som han först inte riktigt tog in, reaktionen kom sedan. Han reflekterar i intervjun över hur människor fungerar och hur saker kan förträngas när man är i chock.

– Men sedan fattade jag plötsligt. En amputation… När sanningen fastnade var det väldigt skakigt. Även om jag träffade olika sköterskor och läkare som var en trygghet i sig är ju resultatet att jag är en krympling, säger Börje Ahlstedt.

I intervjun inför 85-års dagen berättar Börje Ahlstedt bland annat om sin långa karriär men också om hur mycket kärleken till hustrun Birgitta betyder, de har delat livet i närmare 60 år. På frågan om vad hon betyder blir svaret:

– Allt. Birgitta betyder allt. Min stora ångest är inte att man tar bort mina ben eller mina armar. Min stora ångest är att Birgitta tas bort, konstaterar Börje Ahlstedt och att högsta önskan är att de närmaste inom familjen ska få vara tillsammans så länge som möjligt och få vara någorlunda friska, säger han.

ANNONS

– Det är det absolut viktigaste. Jag vill ha tid för kärlek och omtanke.

Läs mer:

Skådespelare akut sjuk: “Jag blev 85 år på en dag”

Så skildras världsstjärnas sjukdomskamp

Här är största hotet mot vår hälsa – enligt expert

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS