News55

Debattören: Varför ifrågasätts inte äldres övervikt och tid framför tv:n?

Artikelbild
AVESTA 20131010
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 12 jan. 2017Publicerad: 12 jan. 2017

Det pratas mycket om barn och ungas tid framför diverse skärmar men när det kommer till att överviktiga äldre spenderar flera timmar framför tv:n lägger man locket på, det skriver debattören Helena Olsson i DN Åsikt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I många familjer är diskussionen om antalet timmar och minuter som barnen får spendera framför datorn eller tv:n vanligt förekommande. Men när det kommer till att överviktiga äldre spenderar många av dygnets vakna timmar framför sin TV lyser diskussionerna med sin frånvaro, det kritiserar debattören Helena Olsson i DN Åsikt.

Helena Olsson oroar sig för sina egna föräldrar vars liv styrs av sändningstiderna på tv och som lider av flera krämpor. Hon menar att de skulle behöva samma regler som barnen när det gäller skärmtid och vill inte se dem ha ont, äta mediciner och eller ha svårt att knyta sina skor.

      LÄS MER: Vården digitaliseras – äldre diskrimineras

Hon skriver också att fetman ökar i Sverige och att läkarna duckar för problemet när hennes föräldrar söker hjälp för diverse krämpor. I stället får de medicin, återbesök och remisser. När hon sedan pratar i telefon med sina föräldrar för att höra hur läkarbesöket har gått blir det oftast bara en kort redogörelse om att blodvärdet och blodtrycket var bra men att de måste lägga på för att se “Fråga doktorn” på tv.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS