News55

Dogge Doggelito: I Sverige känner man ingen vördnad för äldre

Artikelbild
Dogge Doggelito. Arkivbild.
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 07 feb. 2017

I de flesta andra kulturer känner man vördnad för sina äldre, medan den äldre generationen i Sverige behandlas utan respekt. Det är dags att vi omvärderar vår syn på äldre, skriver rapparen Dogge Doggelito i tidningen Dagen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De har betalat miljoner och åter miljoner i skatt under sina liv som yrkesverksamma, de byggde upp Sverige till en modern välfärdsstat och de har inte för vana att klaga. Trots detta behandlar vi våra äldre utan vare sig den respekt eller vördnad som de förtjänar, det skriver rapparen Dogge Doggelito i tidningen Dagen.

Äldre som får bo i containrar som ett sätt att spara pengar, ingen wifi på äldreboendet, pensionärer som serveras varm korv med bröd istället istället för den utlovade nyårsmiddagen, det är några av de nyheter som Dogge Doggelito tar fasta på när han beskriver situationen för Sveriges äldre.

75 000 pensionärer i Sverige är undernärda och 15 000 riskerar svält. Nedskärningar drabbar de som inte kan säga ifrån, skriver Dogge Doggelito, och eftersträvar den vördnad som man visar sina äldre i andra kulturer.

      LÄS MER: Ju äldre jag blir desto snabbare går åren

Kontakten över generationsgränser är viktig

På många sätt har äldre i Sverige det mycket svårare än sina jämnåriga i andra kulturer, menar Dogge Doggelito. En stor skillnad är att familjen i andra kulturer finns som ett stöd och ett skyddsnät. Kontakten över generationsgränserna är viktig och generationer lever och äter tillsammans. Det sägs att en fattig familj i Italien äter bättre mat än drottningen av England, skriver Dogge Doggelito.

Det är dags att vi i Sverige omvärderar vår syn på äldre. Ett utmärkt tillfälle är att uppvakta dem på Alla hjärtans dag, skriver Dogge Doggelito i tidningen Dagen.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS