News55

Ebba Busch i blåsväder: ”Varför har vi inte 100 skadade islamister”

Artikelbild
News55
News55
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 23 apr. 2022

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch har fått skarp kritik för ett uttalande hon gjorde i Ekots lördagsintervju.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under påskhelgen så skadades över 100 poliser i en rad upplopp i olika svenska städer. I en intervju med Ekot så ifrågasätter Ebba Busch (KD) varför polisen inte reagerade genom att svara med eld. I intervjun uttalar hon sig på ett sätt som väckt skarp kritik, skriver Aftonbladet

-Varför har vi inte 100 skadade islamister, 100 skadade kriminella, 100 skadade upprorsmakare.  

Buschs kritik riktar sig mot att polisen, enligt henne, drog sig undan och höll tillbaka när upploppen pågick. Busch menar att personerna i fråga kastade sten i syfte att döda polis och räddningstjänst. Därför bör polisen ha reagerat genom att skjuta skarpt, säger hon. 

– Så frågan som borde ställas, det är varför sköts det inte skarpt? Och det är en fråga som svensk polisledning är Sverige skyldigt. 

Justitieminister Morgan Johansson (S) är en av dem som reagerat på KD-ledarens uttalande. Såhär uttrycker han sig i ett mejl till Ekot: 

”Ebba Busch kritiserar alltså polisen för att de inte ställde till en massaker i helgen. Är hon inte riktigt klok? Jag är väldigt stolt över svensk polis och vad polisen gjorde i helgen under svåra förutsättningar. Vi ska vara tacksamma för att det är svensk polis som hanterar dessa svåra situationer, och inte uppjagade amatörer som Ebba Busch.” 

I ett twitterinlägg så ger Ebba Busch svar på tal där hon säger att hon visst är stolt över svensk polis och att villkoren som de tvingades jobba under inte är acceptabla. 

Det är bekräftat att polis avlossade tjänstevapen under upploppen och att tre personer har skadats av kulorna.

ANNONS

Författare: Jessika Bouveng

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS