News55

Elsie, 86, rasade 23 kilo på ett år – nekades hjälp

Artikelbild
STOCKHOLM 2016110
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 24 apr. 2017

Elsie Borglin, 86, gick från att väga 55 kilo till att väga 30 kilo på ett år, men ingen av vårdcentralerna hon vände sig till tog henne på allvar. Då tog Elsie saken i egna händer och besökte en fotograf som lät dokumentera hennes undernärda kropp. Bilderna skickades sedan till sjukvårdsstyrelsen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Jag trodde att jag skulle dö varje dag, det kändes konstigt att jag inte gjorde det, säger Elsie till Expressen.

I Sverige finns idag drygt 40 000 undernärda äldre enligt en ny rapport och Elsie, 86, är en av dem. Siffrorna kommer från Socialstyrelsens statistikdatabas och uppgifter från det nationella kvalitetsregistret Senior alert. På ett år gick Elsie från att väga 55 kilo till att väga 30 kilo.

Under de senaste årtiondena har Elsie fått elva strokes och efter sviterna till det blivit förlamad i svalget. Det gör att hon varken kan äta eller dricka, då hamnar maten fel. Ibland tar Elsie lite te eller kaffe på en tesked och stryker över tungan, bara för att få känna smaken.

– Jag har inga sväljreflexer, sväljer jag så hamnar det fel och då dör man av det. Så jag har bara den (näringen), säger hon.

En lång kamp

Idag bor Elsie på ett serviceboende i Borås, där trivs hon och är nöjd med personalen. Men det var en lång och svår kamp innan hon äntligen fick flytta in förra året.

De senaste 14 åren har Elsie fått näring via dropp i magen. När hon 2013 var med om två fallolyckor och fick genomgå flera svåra operationer efter att ha krossat ansiktet började hon rasa i vikt.

– Innan det här vägde jag 55 kilo, nu väger jag 32 med kläderna på, säger hon.

ANNONS

Elsie sökte hjälp på vårdcentralen men fick inget gehör.

– Det är så vanligt att folk blir smala sa de, och ville inte hjälpa mig. Då bytte jag vårdcentral, jag märkte att ju mer jag magrade, ju mer besvär med hjärtat fick jag och tillslut kunde jag inte andas.

Fotograferade sig i underkläder

Elsie tog då beslutet att gå till en fotostudio och fotografera sig i bara underkläder för att visa sin undernärda kropp. Bilderna skickade hon sedan till sjukvårdsstyrelsen på Södra Älvsborgs sjukhus.

– Jag fick ett litet brev till svar, där det stod “det var ju synd” ungefär, säger hon.

– Jag skrev tillslut till sjukhusets hjärtmottagning och skickade med så mycket papper jag kunde och frågade om jag kunde få hjälp innan jag dör.

“Jag känner att det går mot slutet”

Efter ett par dagar ringde någon från hjärtmedicin upp Elsie och hon fick komma på en undersökning. Elsie säger att läkaren häpnade över hennes dåliga balans, dåliga syn och hur mager hon var. Undersökningen visade att Elsie hade hjärtproblem.

ANNONS

– Vikten kan de inte göra något åt, vi tror att vikten har samband med hjärtproblemen, det kan vara så, men ingen har brytt sig. Det är ingen läkare som har kunnat förklara det, säger hon.

Under nästa vecka ska en pacemaker opereras in på Elsie för att komma till rätta med de hjärtproblem hon diagnostiserats med.

– Det kan jag säga dig, jag tror inte jag överlever operationen, jag känner det så att det går mot slutet, avslutar Elsie till Expressen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS