News55

”En skam att äldre är fångar inomhus!”

Artikelbild
AVESTA 20131010
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 26 juli 2016

Äldre måste få samma rättigheter som fångar och mjölkkor. Det skriver medicinjournalisten Anna Bäsén i Expressen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt lagen måste mjölkkor sommartid beta utomhus sex timmar om dagen och fångar har rätt att komma ut en timme varje dag året runt.

Samtidigt tvingas tusentals äldre sitta inlåsta hela sommaren.

Det skriver Expressens medicinreporter Anna Bäsén och kräver att det är dags att ändra på dagens situation.

”Jag tycker också att promenader är en grundläggande rättighet. Det borde vara det för alla – även för alla våra äldre. Att få känna doften av gräs och blommor, tanka lite D-vitamin i solen och röra på sig det man kan och orkar – det är livskvalitet”, skriver hon och menar att om alla äldre fick rätt att komma ut skulle både den fysiska och psykiska sjukligheten minska.

      LÄS MER: Många äldre ensamma i sommar

Enligt Socialstyrelsens senaste enkät tycker mer än var fjärde äldre på äldreboenden att möjligheten att få vistas utomhus är liten eller ganska liten. I praktiken sitter tusentals äldre i husarrest, för sjuka och sköra för att ta sig ut på egen hand.

Då Socialtjänstlagen som reglerar omvårdnaden av våra äldre är betydligt svagare än de lagar som gäller bete och fångars utevistelse innebär det att kommunerna drar in på just promenader och andra aktiviteter när det råder brist på pengar och personal.

      LÄS MER: Ensamhet vanligt på äldreboenden

ANNONS

”Men du och jag kan förändra”, skriver Anna Bäsén och uppmanar alla att kräva av politikerna att de ska släppa ut de äldre. Men även att själv göra något praktiskt, som att fråga en äldre släkting, vän eller granne som mest sitter inomhus om denne vill hitta på något; ”Föreslå att ni går och fikar, tar en glass på en bänk i solen eller bara promenerar ett varv runt kvarteret”.

Vill man hjälpa någon man inte känner finns på flera orter så kallad Väntjänst som drivs av exempelvis Röda korset och PRO och som arbetar just med att bryta isoleringen hos ensamma äldre.

”Det är en skam att äldre är fångar inomhus. Men tillsammans kan vi ändra på det!” avslutar Anna Bäsén.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS