News55

Expert om hettan: Dödlig även för vältränade

Artikelbild
Torbjörn Selin är överlevnadsexpert. (Foto: Krister Udd)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 09 juni 2024Publicerad: 09 juni 2024

Blöt kläderna, lyssna på kroppen och ha med dig mycket vatten. Enkla men livsviktiga råd om du vandrar i stekande sol.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under en vandring i Grekland försvann tv-profilen Michael Mosley. Först efter flera dagars letande hittade man honom död. Mycket tyder på att han drabbats av värmeslag och uttorkning. På den grekiska ön Symi där Mosley försvann har temperaturen nått nästan 40 grader de senaste dagarna, enligt AFP.

Men hur farligt är det att bege sig ut på en vandring mitt på dagen och hur snabbt kan det bli farligt?

Värmeslag kan ske på bara några timmar, säger överlevnadsexperten Torbjörn Selin.

Det är framför allt farligt för små barn och äldre personer, som är skörast, men värmen kan vara farlig även för unga personer i bra fysisk form.

Sker i två steg

Enligt Torbjörn Selin är det viktigt att lyssna på kroppens signalerar om den inte mår bra i värmen. Det finns två olika steg– värmeutmattning och värmeslag.

Med värmeutmattning jobbar kroppen hårdare för att kyla ner dig. Du svettas, och kan få yrsel och bli illamående och få hög puls. Då måste du agera med att kyla kroppen, vända eller avbryta aktiviteten.

Reagerar du inte kan du drabbas av värmeslag. Ett tillstånd som kan vara dödligt, berättar Selin.

ANNONS

Vid värmeslag har kroppens temperatur blivit över 40 grader. Det leder till att du får synrubbningar, du slutar svettas och kan få kramper. Du slutar även tänka ordentligt och blir förvirrad. Du kan helt enkelt ramla ihop av utmattning, säger han.Expertens tips

Om du ändå måste befinna dig i stark sol eller höga temperaturer finns det några tips för att minimera riskerna, tipsar Selin.

Ha med vatten och gärna fylld med vätskeersättning, alltså lite salt och socker i vattnet. Ha även på dig en keps eller mössa så att du skyddar huvudet och gärna ljusa kläder som reflekterar bort värmen.

Om du märker att du börjar bli för varm är det viktigt att du agerar. En enkel åtgärd är att blöta kläderna och kepsen du har på dig.

De blöta kläderna kyler dig.

Han varnar även för att svenskar ska ta värme på allvar och inte vara naiva.

Det går mycket snabbare att dö av värme än av kyla. Det finns en anledning till att många länder har siesta mitt på dagen. Ska man vara fysiskt aktiv – var det på morgonen, sen eftermiddag eller på kvällen – inte mitt på dagen under gassande sol, säger han.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS