News55

Experter: Morfinplåster kan vara farligt för äldre

Artikelbild
En ny studie ger hopp om ett effektivt läkemedel mot alzheimer. Arkivbild.
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 01 dec. 2016

Allt fler äldre ordineras plåster med morfin som ska verka effektivt mot smärta, men morfinplåster kan vara farligt för de som också lider av demenssjukdomar. Det rapporterar Klartext i Sveriges Radio.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

 

Försäljningen av så kallade morfinplåster, det vill säga plåster som innehåller ämnet morfin, har ökat de senaste tio åren och allt fler äldre som lider av smärta ordineras att använda den här typen av plåster. Men nu larmar experter om att plåstren kan ha en negativ inverkan på kroppen, det rapporterar Klartext i Sveriges Radio.

      LÄS MER: Personal på äldreboende misstänks för stöld

Demenssjukdomen förvärras

Och för den som har en demenssjukdom är plåstret särskilt skadligt, hävdar professor Yngve Gustafsson, expert på sjukdomar hos äldre.

– Det är en behandling som har ökat enormt till människor med demenssjukdom med syftet i många fall att lindra smärta. Men användningen har gått över så att man nästa kan börja prata om aktiv dödshjälp. Att man avlivar människor med demenssjukdom för att man kanske tycker att det är billigast och bäst att bli av med dem, säger Yngve Gustafsson till Klartext.

Enligt Yngve Gustafsson påverkas en dement person särskilt negativt av morfinplåster då patienten blir mycket tröttare, mer orolig och förvirrad – det vill säga, de symptom som kommer av demenssjukdomen förstärks av morfinet. En dement person som ordineras morfinplåster riskerar därför att snabbt bli sämre, menar Yngve Gustafsson.

      LÄS MER: Jeanettes rullstolsburne pappa lämnades ensam efter hemtjänsttur

ANNONS

Finns andra sätt att behandla smärta

Det finns bättre sätt att behandla smärta än med hjälp av morfinplåster som används alldeles för ofta, tycker Mikael Hoffman, chef för Nätverk för läkemedelsepidemiologi (NEPI).

– Jag tror inte att det är nån som förespråkar den här nivån på plåsterbehandling av äldre, utan vi har en hemläxa att göra, säger Mikael Hoffman till Klartext.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS