News55

Farmen-Blondies svidande kritik mot mammans äldreboende får folk att rasa

Artikelbild
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 05 okt. 2015

"Man blir bara så förbannad och ledsen." Så inleder Jan Hammarlöf sitt kritiska facebookinlägg om hur hans mamma behandlats på seniorboendet i Göteborg. "Janne Josefsson har ringt och nu ska jag träffa Expressen", säger han till News55.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var på lördagen som Jan Hammarlöf, även känd som “Blondie” från dokusåpan Farmen, skrev ett inlägg på Facebook om vad som hände när han besökte sin 86-åriga mamma på Gråbergets seniorcenter, ett korttidsboende i Göteborg.

      LÄS MER: Bristen på vårdpatienter fortsätter döda

“När jag kommer in på hennes rum vid halv tio så ligger hon i sängen och stirrar upp i taket. Jag säger” Hej mammis “och hon tittar på mej, samt att jag ser att hon är ledsen därav jag frågar vad det är som har hänt. Då har hon inte fått frukost än samt inte sina mediciner varav jag hör i flera rum intill många som ropar på hjälp”, skriver Jan Hammarlöf i inlägget.

“Sitter och gråter vid matbordet”

Han berättar vidare att det enbart var tre personer som arbetade den dagen och att personalen sagt att de “inte hinner med alla just nu”.

När Jan Hammarlöf själv hade hjälpt sin mamma körde han ut henne i allrummet. Där möttes han av flera äldre som satt och grät vid matbordet. De sade till honom att de inte trivs på boendet. Jan Hammarlöf beskriver även hur han blev bemött när han bad personalen lägga om förbanden på hans mammas ben:

      LÄS MER: Outbildad personal på äldreboende

“Som svar får jag att vi ska se om vi hinner efter lunch men snälla nån hon fryser och förbandet är ju genom blöta. Jaja det får bli efter lunch…då jävlar klicka det för mej då var det färdigt dansat”.

ANNONS

Läkare vågar inte säga ifrån

– Jag är chockad över hur många det är som reagerat på mitt inlägg, säger Jan Hammarlöf till News55.

Han är precis på väg för att träffa Expressen, även Janne Josefsson har hört av sig.

“Helt jävla vansinnigt”

Inlägget på Facebook, som i skrivandes stund delats över 14 000 gånger, är bara början.

– Jag kommer givetvis anmäla boendet, men jag kommer aktivt arbeta vidare med detta.

      LÄS MER: Äldre person glömdes bort på toaletten

Exakt hur, har Jan Hammarlöf inte bestämt än. Det har trots allt bara gått två dagar sedan han skrev inlägget. Men målet med arbetet är glasklart – att kommuner ska uppmärksamma hans inlägg, se över personalstyrkor och struktur.

ANNONS

– Att de bara hade tre personer som arbetade den här dagen, det är helt jävla vansinnigt.

Arbete pågår för att öka personalstyrkan

Morgan Davidsson är sektionschef vid Majorna Äldreomsorg. Han säger till News55 att det just nu pågår ett arbete för att öka personalstyrkan på korttidsboenden.

– Vi har en ambition att öka andelen undersköterskor och vi jobbar också för att en hög andel ska vara just utbildade undersköterskor.

Känns orättvist

Shahin Khoshnood, områdeschef vid Göteborg äldreomsorg, har fått rycka in för att utreda det aktuella fallet med Jan Hammarlöfs mamma.

– Jag vill inte uttala mig för mycket om detta eftersom det är under utredning men jag kan säga att personalen alltid gör sitt bästa, de är kompetenta och strävar alltid efter att göra så bra ifrån sig som möjligt så detta inlägg känns lite orättvist.

Shahin Khoshnood tycker det är tråkigt med de reaktioner som inlägget genererat.

ANNONS

– Man blir faktiskt lite ledsen. Om en boende inte vill stiga upp när hon eller han blir väckt så respekterar vi det, och det betyder ju att de kanske fortfarande ligger i sängen när deras anhöriga kommer på besök. Men vi strävar efter att alla ska ha väckts, fått frukost och mediciner klockan 10.

Att tre personer arbetade den aktuella dagen, är ingenting konstigt.

– Vi hade tre som arbetade i just den korridoren men sedan hade vi även tre som arbetade i en sammanhängande korridor.

– Vi är inte perfekta men jag kan intyga att personalen brinner för detta, de ser på varje individ och deras behov i första hand.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

ANNONS