News55

Han tros ha dirigerat Foxtrots torpeder

Artikelbild
28-åringen (vänster) misstänks bland annat ha organiserat mordet på en 15-årig pojke i Skogås i januari 2023. En annan 15-åring (höger) dömdes för att ha utfört mordet. Bilder från polisens förundersökning. (Foto: Jessica Gow/TT, Polisen)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 23 maj 2024Publicerad: 23 maj 2024

Han går under aliaset “Ghost” och misstänks ha organiserat mord och grova våldsdåd för Foxtrotnätverket.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nu döms den 28-årige mannen till 18 års fängelse för grova brott – och fler utredningar mot honom pågår.

Våren 2023 grips en internationellt efterlyst 28-åring från nordvästra Stockholm på en grekisk semesterö, enligt SVT:s Uppdrag Granskning sedan han använt en annan persons pass för att ta sig vidare till Turkiet.

Mannen utlämnas till Sverige och häktas vid Göteborgs tingsrätt misstänkt för medhjälp till mordförsök och tre fall av grovt narkotikabrott, brott han under onsdagen dömdes till 18 års fängelse för.

En medåtalad man fick 13 års fängelse för att ha utfört mordförsöket, då en man blev livshotande skottskadad i Sundbyberg utanför Stockholm, i februari 2021.

Enligt domen var det 28-åringen som planerade, organiserade och koordinerade skjutningen. Han ska också ha hanterat över 20 kilo narkotika i Stockholm och Göteborg.

“Ghost” gäckar polisen

SVT uppger med hänvisning till ett PM från polisen att mannen är högt uppsatt inom det splittrade Foxtrotnätverket.

Han knyts till aliaset “Ghost”, som i flera år figurerat i krypterade chattar kopplade till nätverkets mord och våldsdåd, utan att användaren identifierats.

ANNONS

Flera parallella utredningar mot mannen pågår.

Vid Attunda tingsrätt handläggs ett mål där han misstänks för inblandning i ett mordförsök i Upplands Väsby i januari 2022.

Vi tror att den här killen har varit med och anstiftat det här genom att uppmana. “Ghost” är ett av de alias vi tror att han har använt, säger förundersökningsledaren, kammaråklagare Rickard Wahlqvist, till TT.Mord på 15-åring

Vid Södertörns tingsrätt är mannen häktad på sannolika skäl misstänkt för mord, förberedelse till mord, grovt vapenbrott, grovt narkotikabrott och synnerligen grovt vapenbrott.

Ärendet gäller händelser i december 2022 och januari 2023 inom ramen för den brutala våldsvåg som rasade i Stockholmsområdet.

Misstankarna om mord och grovt vapenbrott gäller dödsskjutningen av en 15-årig pojke på en restaurang i Skogås söder om Stockholm, utfört av en annan 15-åring.

Enligt ett häktningsprotokoll ska mannen ha “planerat och organiserat” mordet och tillhandahållit mordvapnet.

Uppdrag Granskning uppger att mannen kan knytas till minst åtta utredningar om mord, mordförsök, grova vapenbrott och narkotikabrott bara under ett drygt års tid.

ANNONS

Mannen, tidigare dömd till ett kortare fängelsestraff för narkotikabrott, förnekar alla misstankar om de grova brott han misstänks för.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS