News55

Hans Blix: Vänta med beslut om USA-baser

Artikelbild
Hans Blix, fotograferad nyligen i sitt hem i Stockholm. (Foto: Fredrik Persson/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 07 juni 2024Publicerad: 07 juni 2024

Det behövs en grundlig offentlig diskussion innan DCA-avtalet om försvars­samarbete mellan USA och Sverige godkänns av riksdagen. Det anser Hans Blix, bland annat före detta utrikesminister och chef för IAEA, i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Förslaget till avtal “innehåller långtgående och tioåriga förpliktelser berörande rikets suveränitet och säkerhet men har inte varit föremål för någon allmän diskussion, eller uppmärksamhet av partier eller media”, skriver Blix. Han konstaterar att det därmed skiljer sig från när det så kallade värdlands­avtalet med Nato godkändes.

I DCA-avtalet regleras förutsättningarna för amerikansk militär närvaro i Sverige, bland annat om tillträde till svenskt territorium och om rätt att få använda vissa av Försvars­maktens anläggningar och områden. Blix ställer ett antal frågor runt detta:

“Kan stationering av tungt amerikanskt bombflyg ske till exempel vid Luleås flygbas utan föregående svenskt godkännande? Ger avtalet USA rätt att utan särskilt och uttryckligt godkännande av Sveriges regering upprätta missil­batterier i anslutning till basen vid Visby på Gotland?”

Enligt den plan som ligger ska riksdagen fatta beslut om avtalet och lagändringar den 18 juni. Blix anser att “det vore klokt om riksdagens utrikes­utskott bordlägger propositionen om DCA-avtalet”.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS