News55

Hantverkare flyttade in och tog makten över dement kvinna

Artikelbild
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 24 nov. 2017

En hantverkare utnyttjade en äldre dement kvinna genom att flytta in i hennes hem och ta över såväl hennes ekonomiska tillgångar som sovrum. – Hon har levt under dåliga förhållanden, säger Mikael Koskenniemi, gruppchef för bedrägerisektionen i Stockholm, till News55.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den dementa kvinnan bor i Stockholm och hennes manliga bekant utnyttjade henne genom att flytta in hos henne och ta makten över hennes tillgångar. Kvinnan fick kontakt med mannen via bekanta för att mannen, som är hantverkare, skulle utföra arbeten på hennes hus.

– En anhörig märkte att den nu dömde mer eller mindre hade flyttat in hos kvinnan och att det försvann pengar. Mannen har utnyttjat kvinnans sjukdomsbild till sin fördel, säger Mikael Koskenniemi, gruppchef för bedrägerisektionen i Stockholm till News55.

      LÄS MER: Bedragare tog sig in hos åldringar nattetid

Fick kvinnan att testamentera sin tillgångar

Mannen har även skaffat sig fullmakt till kvinnans tillgodohavanden och fick kvinnan att testamentera alla sina tillgångar till honom. Mannen mantalsskrev sig hos kvinnan 2013 och enligt polisen är han det än i dag.

– Kvinnan har inte bott i sitt sovrum utan i ett litet sovrum på nedervåningen utan fönster medan han har tagit över kvinnans sovrum. Hon har levt under dåliga förhållanden, säger Mikael Koskenniemi till News55.

      LÄS MER: Hittade avföring på dements tandborste

Mannen döms

ANNONS

Mannen kunde efter ett intensivt utredningsarbete dömas i förra veckan för ocker.

– Genom brottsrubriceringen ocker har vi lyckats komma åt ett beteende mot utsatta som inte är acceptabelt, säger Mikael Koskenniemi till News55.

Kvinnan kunde inte närvara i rätten på grund av sitt tillstånd men både hemtjänstpersonal och anhöriga var närvarande för att vittna.

Hon blev tilldelad en förvaltare under 2016 för att sätta stopp för situationen. En läkare bevittnade i rätten att kvinnan redan 2013 led av nedsatt minnesfunktion vilket innebar att hon inte var vid sina sinnes fulla bruk då testamentet skrevs 2015.

Trots att kvinnan led av demens var polisen tvungen att förhöra henne om det som hänt. Förhören gjordes av barnförhörsledare, något polisen anser ha varit en stor tillgång för utgången i målet.

Mannen döms nu till villkorlig dom och dagsböter för grovt ocker.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS