News55

Här är allvarliga smittan som tagit sig till Sverige

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 07 sep. 2023Publicerad: 07 sep. 2023

En allvarlig virussjukdom har kommit till Sverige. Nu försöker man att kartlägga hur smittan tog sig hit, skriver Göteborgs-Posten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I onsdags upptäcktes Sveriges första fall av afrikansk svinpest, en allvarlig virussjukdom med hög dödlighet bland grisar. Smittan påvisades hos ett dött vildsvin i Fagersta och utbrottet kommer att få stora konsekvenser för grisnäringen, skriver GP.

– Det kommer bli stora insatser för att bekämpa smittan som direkt kommer påverka näringarna. Vissa länder kommer stoppa all handel med Sverige direkt. De kanske redan har gjort det, det vet jag inte, men det kommer ske snabbt i alla fall, säger Karl Ståhl, Sveriges statsepizootolog till tidningen.

Nu försöker man att kartlägga smittans väg för att ta reda på hur den kom till Sverige.

– Vi utgår från att smittan har kommit dit med människors hjälp. Närmaste smittade området som vi känner till är i norra Tyskland, eller i Estland. Det handlar om många mil. Skulle det ha varit smitta hela vägen från Skåne och upp hade vi upptäckt det tidigare, med den övervakning vi har, tror vi.

Huvudteorin som man utgår från är alltså att människor har tagit med sig smittan via resor. De kan ha rest med kött från länder där det förekommer afrikansk svinpest och sedan tappat produkterna i naturen och ätits av vildsvin.

Nu när smittan är i landet kan den spridas lokalt genom avföring. Man kommer därför att införa restriktioner i Fagersta, för att begränsa var människor rör sig.

– Lokalt kan man som människa sprida det om man plockar svamp i det här området, reser till Stockholm och går ut och plockar svamp där. Det är ett potentiellt sätt att sprida smittan, om det inte går så många dagar emellan.

Människor behöver dock inte oroa sig för att smittas av viruset eftersom det bara smittar mellan grisdjur.

ANNONS

– Det är inget människor behöver vara rädda för, och man behöver inte vara rädd för att äta vildsvins- eller griskött, för det sprids inte på det viset, säger Ståhl till GP.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS