News55

Här är de nya restriktionerna

Artikelbild
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 22 maj 2022

Efter bekräftat fall av det nya viruset i Sverige befarar nu Folkhälsomyndigheten nya restriktioner.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ett nytt virus vid namn apkoppor sprider sig över världen. Över 100 konstaterade fall av viruset har rapporterats i Europa och ett av dem är bekräftat i Sverige. Regeringen har nu klassat sjukdomen som allmänfarlig, något som möjliggör restriktioner för de individer som misstänks vara smittade, skriver Expressen.

Klara Sondén, läkare och utredare på Folkhälsomyndigheten menar att klassifikationen hjälper dem att ”ligga steget före” vad gäller metoder att förhindra smittspridning.

– Det handlar till exempel om en mer aktiv smittspårning och att läkare får anmälningsplikt, vilket ger oss en bra överblick över spridningen, säger hon.

Enligt FHM finns det inga tecken på att viruset ska ha spridit sig inom samhället i Sverige. Personen som är smittad befinner sig i Stockholmsregionen och det genomförs just nu ett noggrant smittspårningsarbete. Hesam Akbari, presstalesperson på region Stockholm, säger såhär:

– Smittsspårning pågår både framåt och bakåt i tiden och det betyder bland annat att Smittskydd Stockholm kartlägger vilka som varit i kontakt med aktuella personen

FHM menar att det inte finns några skäl till oro för allmänheten då sjukdomen för tillfället ser ut att endast spridas genom nära kroppskontakt eller kontakt med kroppsvätskor. Restriktioner som i framtiden kan bli aktuella är därför till exempel att man som smittad inte får vara sexuellt aktiv. Restriktionerna kommer därför förmodligen inte gälla allmänheten, utan enbart de som smittats.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

ANNONS