News55

Här är medicinen som dödar allt fler i Sverige

Artikelbild
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 25 apr. 2022

Förskrivningen av den ökända medicinen har ökat i Sverige. Det har lett till ett ökat antal dödsfall, framför allt bland kvinnor och äldre, visar en ny studie.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Både beroende och dödsfall av opioider ökar i många länder i Europa. I USA har den pågående opioidepidemin bidragit till att sänka den förväntade medellivslängden de senaste åren. En frikostig förskrivning av det långtidsverkande och starkt beroendeframkallande oxikodon pekas ut som en stor bidragande orsak. När förskrivningen stramades åt gick många i stället över till heroin eller den syntetiska opioiden fentanyl.

Nu visar siffror från dödsorsaksregistret att allt fler dör av oxikodon även i Sverige, skriver Läkartidningen. Mellan åren 2006 och 2018 dog 756 personer av oxikodon i kombination med andra opioider. Efter att ha räknat bort de som dött med flera olika opioider i kroppen återstod 575 dödsfall som hade oxikodon som direkt dödsorsak. Majoriteten av dem hade fått oxikodon utskrivet av läkare.

Mellan 2006 och 2018 ökande andelen dödsfall från 3 procent till 17 procent. Siffrorna visar också att det var fler äldre och kvinnor som inte har någon tidigare bakgrund som missbrukare som dog av just oxikodon, jämfört med andra opioider. Totalt stod oxikodon för 10 procent av alla opioiddödsfall. Detta enligt en studie gjord av Anna Fugelstad, psykolog, vid Karolinska institutet och Ingemar Thiblin, professor och överläkare vid Rättsmedicinalverkets rättsmedicinska enhet i Uppsala.

Vid en jämförelse med övriga Europa ligger Sverige högt när det gäller oxikodonrelaterade dödsfall, skriver Läkartidningen. Oxikodon skrivs främst ut som smärtstillande medel mot svåra smärttillstånd.Vivvi Alström/TT

Fakta: Opioider

TT

Opioider är ett samlingsnamn för läkemedel med morfinliknande verkan. De har en lugnande, smärtstillande och i viss mån muskelavslappnande effekt.

Opioider är narkotikaklassade och beroendeframkallande.

ANNONS

Långvarigt opioidbruk kan ha biverkningar som andningssvårigheter, förstoppning, hjärtinfarkt, stroke, blodproppar och ett stört immunsvar.

Opioderna kan delas in i tre undergrupper:

Naturliga opioider: morfin, kodein, heroin och opium. Semisyntetiska opioider: buprenorfin, hydromorfon och oxikodon. Helsyntetiska opioider: metadon, tramadol, fentanyl, ketobemidon och petidin.

Oxikodon, som säljs under namnet Oxycontin i många länder, är ett långtidsverkande smärtstillande läkemedel.

Tv-serien »Dopesick« är baserad på verkliga händelser kring läkemedelsföretaget Purdue Pharmas införande av Oxycontin i USA i slutet av 1990-talet.

Källor: Läkemedelsverket, NE

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS