News55

Här är meteorologens varning inför sommaren

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 20 apr. 2023Publicerad: 20 apr. 2023

Det kan bli repris på en oförglömlig sommar. Det rapporterar TV4.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Långtidsprognoser från europeiska och amerikanska väderinstitut visar att sommaren 2023 kan bli väldigt varm och torr. Även om det inte går att säkerställa med exakthet hur vädret kommer att bli, så går det att göra vissa förutsägelser genom att studera de storskaliga vädersystemen.

Det är framför allt två väderfenomen som kan studeras långsiktigt och det är El Niño och La Niña.

– Det som nu händer är att vi går från en La Niña till en El Niño-period. Nu är vi i en neutral fas, i en transformation mellan La Niña och El Niño – och det här vädersystemet skapar då högtryck och lågtryck på mycket hög höjd som i sin tur berör stora delar av världen under lång tid framåt, förklarar TV4:s meteorolog Madeleine Westin.

Genom att jämföra data från tidigare år kan man göra vissa förutsägelser och enligt Westin ser sommaren 2023 ut att bli het.

– Sommaren 2018 då hade vi La Niña under vintern och sen hade vi den här perioden när vi går över till El Niño och vi fick den här extremt heta sommaren – vi är i samma väderläge nu. Så 2023 skulle kunna bli en väldigt varm sommar, förutsättningarna är ungefär som de var 2018, säger meteorologen.

Kan bli värmerekord

Enligt Gustav Strandberg, klimatforskare och forskningsledare vid SMHI, kan nästa El Niño ge Sverige värmerekord.

– Man får komma ihåg att de naturliga variationerna som El Nino och la Niña är, rör sig omkring det medelklimat vi har. Men när den globala temperaturen ökar som den gör nu, i och med den globala uppvärmningen, så är det klart att ett extra varmt år nu är varmare än för 50 år sen, säger Strandberg till SVT.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS