News55

Här sprids en ny variant av coronaviruset

Artikelbild
News55
News55
Uppdaterad: 14 maj 2022Publicerad: 14 maj 2022

En ny undervariant till omikron har börjat spridas. Den tros vara bättre på att undvika immunförsvaret än tidigare varianter, rapporterar Sveriges Radio.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I Sverige så har en ny variant av coronaviruset börjat spridas. Den kallas BA4 och är en undervariant till omikron. BA4 upptäcktes för första gången i Sydafrika och har nu tagit sig till flera länder i Europa.  Sveriges Radio har pratat med Sara Byfors, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, som menar att den nya varianten kan spridas lättare än tidigare virus. 

– Man tror att den är bättre på att undvika immunförsvaret från tidigare genomgången infektion. 

Byfors säger att trots att man nyligen genomgått en infektion så kan man ändå vara mottaglig för den nya varianten. Hon påpekar dock att det ännu inte är läge för någon större oro. I dagsläget finns det ingenting som pekar på att BA4 skulle orsaka allvarligare sjukdom. Vad som snarare gör den nya varianten speciell är att den lättare kan ta över smittspridningen och bli dominerande. Än så länge fortsätter BA2 vara den mer vanliga varianten.  

Med några få undantag i regioner som Stockholm, Västra Götaland och Jämtland-Härjedalen så fortsätter smittspridningen i landet generellt att minska. 

Text: Jessika Bouveng

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS