News55

Här stressar vi mest - och minst

Artikelbild
Att jobba på bank är stressigt, upplever många anställda. Arkivbild.
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 07 dec. 2016

Det råder stora skillnader i hur mycket vi stressar, både geografiskt och mellan män och kvinnor. Det visar nya siffror från Folkhälsomyndigheten som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Julen är på ingång, vilket för många är startskottet på en särskilt stressig period. Men det råder stora skillnader i hur mycket vi stressar, både geografiskt och mellan män och kvinnor. Det visar den senaste nationella folkhälsoenkäten från Folkhälsomyndigheten.

– Den största stressen är skärningen mellan arbete och familj. Där ligger enormt mycket stress, säger Torbjörn Åkerstedt, professor vid Karolinska institutet, till Nyhetsbyrån Siren.

      LÄS MER: Kvinnor inom vård och omsorg har högst sjukfrånvaro

Fler kvinnor än män känner sig stressade

Drygt 20 procent av kvinnor bosatta i Stockholm känner sig stressade. I Skåne ligger siffran på 19 procent. Det kan jämföras med männen i Norrbotten och Dalarna där endast sju procent upplever stress. Enligt Torbjörn Åkerstedt kan kvinnors höga stressnivå förklaras med att de i större utsträckning än män kombinerar hem- och yrkesarbete. De har också ofta mer ansvar för familjen, vilket resulterar i att de upplever att de känner sig mer stressade än män.

I Dalarna, Gävleborg och Norrbottens län upplever människor störst lugn. Endast 10 procent känner sig stressade, jämfört med att 16 procent av stockholmarna upplever stress i vardagen.

– Det är alltid en långsammare takt ute i landet. I storstäderna finns det krav på människor att vara igång mycket mer, men det är ju också därför många tycker om att vara i storstäderna. Det händer saker och rör på sig, men det ställer också krav, säger Torbjörn Åkerstedt.

 – Motmedlet är att skära ner på ambitionerna och säga nej när det går, säger Torbjörn Åkerstedt till Nyhetsbyrån Siren.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS