News55

Jeanettes rullstolsburne pappa hittades ensam efter färdtjänsttur

Artikelbild
STOCKHOLM 20131001
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 29 nov. 2016

Jeanette Fridhs rullstolsburne, 82-årige pappa lämnades ensam och på fel adress av den taxichaufför som svarade för mannens färdtjänst. Trots det tycker inte taxibolagets VD att de behöver se över sina rutiner. – Vi kunde inte i vår vildaste fantasi föreställa oss att något sådant här skulle kunna hända, säger Jeanette Fridh till News55.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var efter att Jeanette Fridh lördagen den 5 november hade haft en fest hemma som hon ringde färdtjänsten i Malmö och bad dem att komma och hämta hennes rullstolsburne, 82-åriga pappa för att köra honom till äldreboendet i Malmö, skriver Sydsvenskan.

En stund senare rullade Taxi 97:s bil upp och Jeanette påpekade då för chauffören att pappan inte fick lämnas ensam och att personal måste ta emot vid entrén. 21.30 var Jeanettes pappa på väg hem.

      LÄS MER: Vårdtagare blev inlåst på äldreboende

“Vi blev helt bestörta över vad som hade hänt”

– Det dröjde innan äldreboendet ringde och berättade vad som hade hänt, men när vi fick veta blev vi alla helt bestörta. Helt chockade faktiskt, säger Jeanette Fridh till News55.

Jeanettes pappa hittades klockan 22:40 av en väktare som hade anat oråd. Och mycket riktigt hade chauffören lämnat av mannen på fel adress. Väktaren ringde både polis och kontaktade sedan boendet som låg en bit bort. Personal kunde snabbt komma till platsen och ordna så att Jeanettes pappa kom hem. Den äldre mannen var då både förvirrad och orolig.

– Halv tolv ringde de från äldreboendet. Då hade de fått honom i säng men vi var ju helt förskräckta. Dagen efter cyklade jag och hälsade på pappa. Han mådde ok men man tänker ju på vad som kunde ha hänt, säger Jeanette Fridh.

      LÄS MER: Duschades i iskallt vatten på äldreboende

ANNONS

Berättelserna går isär

Taxichauffören erkänner att han lämnade av den äldre mannen på fel adress, något som Taxi 97:s VD Jörgen Hebrunn beklagar, men sedan går berättelserna isär.

Enligt taxichauffören hjälpte han Jeanettes pappa in i entrén och när det inte fanns någon där ringde han det mobilnummer som fanns på beställningen och talade han in ett meddelande. Därefter körde chauffören därifrån.

Jeanettes pappa å andra sidan menar att han lämnades utomhus.

Men enligt Jeanette Fridh är frågan om huruvida hennes pappa lämnades utomhus eller inomhus inte relevant utan att chauffören tog beslutet om att lämna hennes pappa ensam.

– Oavsett om han har blivit lämnad ute eller inne kvarstår faktum: han har inte blivit lämnad på rätt adress. Sedan är det konstigt att chauffören lämnade honom ensam. Det säger väl sig självt att man inte lämnar en äldre, rullstolsburen person själv. Jag vill veta hur de ska se till att något sådant här inte händer igen, säger Jeanette Fridh.

      LÄS MER: Felmedicinerades och avled på äldreboende

Ingen anledning att se över rutiner

ANNONS

Taxi 97:s VD Jörgen Hebrunn menar att det inte finns någon anledning att se över rutinerna eftersom det här fallet handlar om den mänskliga faktorn.

– Vi kör fruktansvärt många turer som den här och ibland blir det fel. Vid det här tillfället har chauffören släppt av personen på fel adress för att han inte har läst instruktionen. Något sådant får såklart inte hända, men chauffören har gjort helt rätt. Han har lämnat i entrén, ringt och pratat in ett meddelande och sedan ringt till växeln. Mer än så kan man inte göra, säger Jörgen Hebrunn till News55.

      LÄS MER: Avled efter att ha satt i halsen – äldreboende kritiseras

“Har de hänt en gång kan de ju hända igen”

Taxichauffören har nu fått en varning, men Jeanette Fridh hade hoppats på fler åtgärder.

– Även om det här handlar om den mänskliga faktorn och förhoppningsvis är en engångsföreteelse är det anledning nog att se över sina rutiner så att det inte händer igen. För har det hänt en gång kan det ju hända igen, säger Jeanette Fridh.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS