News55

Johannes Brost: "Det finns en enorm åldersfixering i Sverige"

Artikelbild
Johannes Brost är slottsherre till vardags, men nu delar han Ericsbergs slott tillsammans med fyra andra stjärnor.
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 27 jan. 2017

Han växte upp omgiven av äldre teaterdamer, i folkmun kallades han länge för "Jokern" och han har enligt honom själv varit med om så mycket konstigt att hälften vore nog. Nu är skådespelaren Johannes Brost aktuell som en av SVT:s stjärnor på slottet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Johannes Brost, 69, har många år av skådespelande bakom sig. Mest känd är han nog för sin roll som bartendern Jokern i TV-serien “Rederiet”, en roll som varade i tio års tid. Sedan dess har Johannes Brost gjort allt ifrån standup, filmat och varit med i olika TV-produktioner, gestaltat arbetarrörelsens historia med Tältprojektet, hoppat in och ut genom dörrar på privatteatrar och 2013 tilldelades Johannes Brost en Guldbagge för “Bästa manliga huvudroll” i Axel Peterséns film “Avalon”.

Ja, listan över bedrifter kan göras lång.

Men genomslaget kom 1981 då Johannes Brost medverkade i julkalendern “Stjärnhuset”, och det var också i samband med det som han slutade att åka kommunalt, berättar han för News55.

–  Jag har alltid tyckt att det är intressant att göra en massa olika saker. Medan många är kvar på teatrarna och gör sin grej är jag mer rastlös och måste iväg. Jag har gjort så mycket konstiga saker i mitt liv så hälften vore nog men jag ser min roll i julkalendern som en vändpunkt i mitt liv, det var ju då jag slog igenom. Jag minns all uppmärksamhet som rätt chockartad i början. Det var ett tag då jag inte kunde åka kommunalt längre och så fick jag börja ha solglasögon när jag gick ut, skrattar Johannes Brost.

– Men det är som nu när jag är med i “Stjärnorna på slottet”, då märker jag att folk glor lite extra. Och så det där viskandet, det hör man ju överallt. Men nu är jag van. Det är bara att hålla huvudet högt och titta långt bort i fjärran.

      LÄS MER: De största svenska såporna – från Varuhuset till Skilda världar

“För mig har det här med ålder aldrig varit intressant”

Johannes Brost växte upp tillsammans med sin mamma, skådespelaren Gudrun Brost, i ett hem som alltid var fullt av härliga teaterdamer, berättar han. Detta tror Johannes Brost har format hans syn på åldrandet, inte minst sitt eget.

ANNONS

– Redan i min barndom umgicks jag med min mammas väninnor, det var härliga teaterdamer i branschen så för mig har det här med ålder aldrig varit något särskilt eller något intressant. Jag fattar aldrig varför man alltid måste skriva i artiklar hur gammal personen är. Det viktiga är väl vad man säger och står för? Det finns en enorm åldersfixering i Sverige idag och det är jag inte så förtjust i. Det är också tråkigt att se att de människor i min ålder som har stretat och betalat skatt i ett helt liv ska bli fattigpensionärer. Jag förstår inte hur samhället har kunnat bli så. Man ska värna om alla medborgare, både de barn som en gång ska ta över och så vi äldre som har varit med och kämpat. Det handlar om respekt, det är ett ord jag saknar i många sammanhang, säger Johannes Brost.

Nu är Johannes Brost aktuell i pjäsen “ASKA” av Harold Pinter som spelas på Teater Brunnsgatan 4 i Stockholm. Där möter han uppsättningens regissör och tillika andra huvudroll Görel Crona. Förutom på Teater Brunnsgatan 4:s scen kan vi se Johannes Brost som en av deltagarna i “Stjärnorna på slottet” och på lördag är det Johannes dag.

Men kring det är Johannes Brost mer förtegen.

– Det kommer att bli en blandad konfekt, det kan jag lugnt säga. Jag kommer att berätta om min barndom och uppväxt och sedan får tittarna följa mig genom livet. Det blir både “ups and downs”. Som livet är helt enkelt, säger Johannes Brost till News55.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS