News55

KD-toppen vill ha asylcenter utanför EU

Artikelbild
Alice Teodorescu Måwe (KD) i intervju med TT inför EU-valet. (Foto: Claudio Bresciani/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 01 juni 2024Publicerad: 01 juni 2024

KD vill se en ny migrationspakt med asylcenter utanför unionen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dagens system att asyl ska sökas i ett EU-land är moraliskt fel enligt toppkandidaten Alice Teodorescu Måwe.

Hur ska du ta dig till Europa? Jo, över Medelhavet. Folk dör, säger hon.

Alice Teodorescu Måwe blev det tredje toppnamnet som Kristdemokraterna presenterade till EU-valet på bara några månader, efter att Sara Skyttedal petades.

Hon kastades rakt in i valrörelsen, utan att tidigare ha varit medlem i KD eller ha erfarenhet som politiker.

Det har varit omtumlande, är det ärliga svaret, säger hon.

Om hon kommer in i parlamentet, opinionsmätningarna har varit svajiga för KD, är försvar, säkerhet och migration prioriterade frågor.

Olika värderingarMen också, och det kan man ju säga är en mjukare fråga, det som gör Europa till Europa och de europeiska värderingarna. De är också väldigt centrala för allt det andra.

Det handlar enligt partiets manifest om bland annat demokrati, rättsstaten och jämställdhet.

ANNONS

Hur ska du slå vakt om det?

Jag tror att vi behöver börja med att adressera att europeiska värderingar existerar. Vi behöver erkänna att det finns olika värderingar i olika delar av världen. De värderingar som finns i Europa har gjort EU till världens mest framgångsrika fredsprojekt.

Men nu hotas freden av Ryssland. Blir det inte fred så kommer alla andra frågor vara sekundära, enligt Teodorescu Måwe. Därför är hon orolig över att krafter både på “den höger- och vänsterextrema sidan” ska påverka EU:s stöd till Ukraina.

Även om det inte är EU-parlamentet som fattar beslut om stödpaket till Ukraina, utan medlemsländerna gemensamt i rådet, så kan sammansättningen i parlamentet skicka signaler till omvärlden. Och ytterhögern, med mer Rysslandsvänliga partier, ser ut att gå framåt i valet.

EU:s länder har nyligen enats om strängare asyl- och migrationsregler. Nu vill KD gå ännu längre med en “migrationspakt 2.0”. Alice Teodorescu Måwe tycker att det främsta problemet med dagens asylsystem är att människor behöver ta sig till Europa för att söka asyl.

Och hur ska du ta dig till Europa? Jo, över Medelhavet. Folk dör. Det är märkligt att man upprörs över att människor dör på Medelhavet men samtidigt inte är intresserad av att förändra det system som leder till det, säger hon.Åka tillbaka

Hon kallar dagens system för “moraliskt fel”. KD tänker sig i stället asylcenter i länder utanför EU, utan att specificera vilka. Liknande förslag har den senaste tiden lyfts av flera EU-länder.

Den som har störst behov ska få sin sak prövad. Och det är inte säkert att den som lyckas ta sig över Medelhavet är den personen, säger Teodorescu Måwe.

ANNONS

Om man ändå tar sig över Medelhavet, måste man då åka tillbaka till något av asylcentren?

Ja, det skulle kunna vara en väg. Men om en ny princip etableras kommer människors incitament att förändras.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS