News55

Klimatet i fokus för väljarna

Artikelbild
Förtidsröstningen har varit igång sedan den 22 maj. (Foto: Johan Nilsson/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 09 juni 2024Publicerad: 09 juni 2024

Röstningen i valet till Europaparlamentet pågår. EU:s sammanhållning, arbetsvillkor och framför allt klimatet är några av de frågor som engagerar i vallokalerna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det känns som att intresset har blivit större från allmänheten, säger Ansgar Ander, som röstat i Nordstan i Göteborg.

I Nordstan är det många som har förtidsröstat. Gemensamt för de personer som TT pratat med är att klimatet är den viktigaste valfrågan.

Jasmin Tabib-Zadeh har inte röstat i EU-valet tidigare, men tycker att det känns viktigt nu.

Ja, absolut. Det är så mycket som händer i Europa och världen.

Ansgar Ander har totalt röstat tre gånger i EU-valet.

Det känns som att intresset blivit större från allmänheten. Det har blivit lite mer fokus kring det. Det känns nästan som att man uppmärksammar valet lite mer än tidigare, säger han.

Ruth Mwangi Josefsson, som röstat i Stockholmsförorten Fruängen, tycker att arbetsmiljö, inte minst inom vården, behöver lyftas mer.

Det funkar inte att ha det som i dag, att folk går sönder innan de hunnit fylla 65. Här behövs det satsningar och förändringar.Svalt intresse

ANNONS

I Herrgården i Rosengård i Malmö hade bara fem personer röstat i vallokalen under förmiddagen. I EU-valet 2019 röstade bara drygt 16 procent av de röstberättigade här.

Det brukar stå partier utanför och dela ut röstkort. Nu är det helt tomt, säger Jeton Momcilla, vice ordförande för valdistriktet.

Oliver Reuter var ensam i kön när valfunktionärerna lättade på låset till Hästhagens sporthall i Malmö klockan 08.

Jag ser det som en plikt att gå och rösta, men ja, det märks att det inte är lika många som röstar i EU-val. När det var riksdagsval var det nog 20 personer som stod och köade här, säger han.”En god känsla”

Bland partiledarna var Socialdemokraternas Magdalena Andersson tidigt ute. Hon röstade tillsammans med maken Richard Friberg i Nacka en stund efter öppning.

Även Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar röstade under förmiddagen.

Sedan får vi se i kväll vad svenska folket har bestämt sig för, säger hon på plats vid Blommensbergsskolan i Stockholm.

De första preliminära siffrorna från rösträkningen i det svenska valet kommer att publiceras av Valmyndigheten tidigast klockan 23. Det slutliga valresultatet väntas vara klart till kommande helg.

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS