News55

Kristersson om könslagen: Balanserat och bra

Artikelbild
EU:s rådsordförande Charles Michel skakar hand med statsminister Ulf Kristersson inför torsdagens fortsatta EU-toppmöte i Bryssel. (Foto: Omar Havana/AP/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 18 apr. 2024Publicerad: 18 apr. 2024

Ingen dramatik med att det finns olika åsikter om könstillhörighetslagen – men det är ett balanserat och bra förslag.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Så säger statsminister Ulf Kristersson (M) efter den tuffa debatten i onsdags.

Kristersson har fått tampas med rejäl kritik både inom och utanför partiet om den lag som till sist röstades igenom med stor marginal i riksdagen.

När han nu kommenterar debatten vill han dock gärna tona ner dramatiken. Hårda ord från och om samarbetspartiet SD tar han relativt lätt på.

Ibland måste politiken hantera frågor som är känsliga. Det är ingen ju hemlighet att Moderaterna och Sverigedemokraterna haft olika syn på hbtq-frågor. I sådana fall kan också känslosvallen bli lite extra höga, säger Kristersson på sin presskonferens efter veckans EU-toppmöte i Bryssel.Det är ingen slump att det här också är frågor som ligger utanför de saker som vi satte upp i vårt gemensamma samarbetsavtal. För mig är det ingen dramatik. Jag brukar säga att om man tycker lika eller ungefär lika, se då till att få saker gjorda gemensamt. Tycker man olika så stå upp för det och var ärlig med det, säger statsministern.

Själva könstillhörighetslagen står han fortsatt starkt bakom.

Jag tycker att det här sammantaget är ett balanserat och bra förslag. Det är utrett i tio års tid. Det har en mycket mycket stor majoritet bakom sig i Sveriges riksdag. Det är en ganska begränsad förändring som de allra flesta svenskarna inte kommer märka någonting av över huvud taget, men som ett antal svenskar kommer att tycka är otroligt värdefull, säger Kristersson i Bryssel.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS