News55

Krockdockan blir en 70-årig kvinna

Artikelbild
Maria Hagström
Maria Hagström
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 10 nov. 2017

Medelålders män är långtifrån de enda som råkar ut för trafikolyckor. Ändå har krockdockorna varit utformade efter dem. Men nu kommer den första dockan som ska efterlikna en 70-årig kvinna, rapporterar Svenska Dagbladet. Den ska öka säkerheten för en äldre befolkning i trafiken.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hur bra ett bilbälte och en krockkudde fungerar och vilka skador vi får vid en krock påverkas mycket av vår kroppsform, längd, vikt och sittställning. Men säkerhetssystemet har traditionellt sett varit designat för en 45-årig man. De allra flesta krockdockorna inom bilindustrin är utformade som medelålders män, med några undantag för barn och en kvinna. Hittills har det inte funnits någon för äldre personer, det skriver Svenska Dagbladet.

– Äldre har skörare benstomme och är stelare, säger Cecilia Sunnevång, forskningschef på Autoliv till SvD.

      LÄS MER: Därför bör äldre förare bilförare genomgå synundersökning

Utsatta i olycksstatistiken

År 2030 väntas mer än 20 procent av alla förare vara äldre än 65 år, enligt Autoliv. Med skörare benstomme, stelare ligament och en annan kroppskonstitution kan det innebära att säkerhetsbälte och krockkudde inte ger samma skydd.

I EU-projektet Seniors, där Autoliv medverkar, prövas därför en ny krockdocka. Den är byggd av Humanetics Innovative Solutions och föreställer en 70-årig kvinna på 161 centimeter och 73 kilo.

– Äldre kvinnor är utsatta i olycksstatistiken. Vi blir också allt äldre, och äldre är i dag mer rörliga än förr, säger Cecilia Sunnevång.

En modifierad medelålders ”man-docka” anses kunna representera äldre män. Förhoppningen är att nya krockdockor ska kunna rädda fler liv.

ANNONS

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS