News55

Kryphål i Österrike förser gängen med Glock

Artikelbild
Polis på plats efter en dödsskjutning av en ung man på Dalhem i Helsingborg i augusti 2023. Vid mordet användes en pistol av det österrikiska märket Glock. (Foto: Johan Nilsson/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 01 juni 2024Publicerad: 01 juni 2024

Glock-pistoler, länge utpekade som ett favoritvapen hos gängen, används allt oftare vid mord och mordförsök i Sverige. Ett kryphål i Österrikes lagstiftning uppges vara avgörande.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vi har en situation som inte är rimlig, säger Jesper Liedholm vid Tullverket.

En ung man som precis satt sig i en bil i Helsingborgsstadsdelen Dalhem blir ihjälskjuten med flera skott tidigt på morgonen den 22 augusti 2023. Kort därpå grips en 16-årig pojke i närheten med mordvapnet.

Den är av det österrikiska märket Glock – en pistol som används både av svensk polis och militär, men som även är eftertraktad i gängmiljön och återkommande beskriven i texter från rappare kopplade till de kriminella nätverken.

Det visar sig dock bara vara stommen på 16-åringens pistol som är äkta Glock. Pipa och mantel har tillverkats någon annanstans och sedan monterats på för att få ett helt vapen.

Dessa pistoler har dykt upp allt oftare i svenska brottsutredningar på senare år.

Antalet Glock i beslag har nära dubblerats på fem år, från omkring 40 till 80. Även mord, mordförsök och mordförberedelser med “spår” av Glock har stigit kraftigt, från 20 under 2019 till omkring 55 de senaste två åren.

Väldigt få av de Glockar som påträffas har matchande stomme med pipa och mantel, säger Jesper Liedholm, sakkunnig på Tullverket och verksam vid nationellt skjutvapencenter som drivs tillsammans med polisen.

Det rör sig alltså till största delen inte om vapen som läcker från den legala marknaden. Hans analys visar i stället att en bra bit över hälften av Glockarna, kanske så många som 70 procent, kan spåras till en egenhet i Österrikes lagstiftning.

ANNONS

Som enda EU-land tillåts där försäljning av pistolstommar licensfritt, vilket enligt Liedholm kan strida mot EU:s vapendirektiv. Lagstiftningen innebär att den som kan komplettera stomme med pipa och mantel, exempelvis genom illegal tillverkning, får fram fullt fungerande pistoler.

Då tillverkningen tros ske inom unionen är det relativt enkelt att smuggla dem till länder som Sverige.

Österrikisk tull och polis vet förstås om detta, men de har haft svårt att visa för politikerna vilka effekter det får i ett land som inte har så mycket skjutningar, säger Jesper Liedholm.

Inte ens då österrikisk polis slog till mot en enorm illegal vapenfabrik i fjol, där hundratals stommar till pistoler och kulsprutor och omkring 150 hela vapen hittades, blev det debatt om lagstiftningen.

Därför är det viktigt att visa hur vapnen används i exempelvis Sverige, säger Liedholm och pekar på exempel som Helsingborgsmordet.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS