News55

Kulturhuset Stadsteatern: Benny Fredriksson tog sitt liv

Artikelbild
STOCKHOLM 20120423
News55
News55
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 19 mars 2018

I lördags kom nyheten att Kulturhuset Stadsteaterns tidigare vd Benny Fredriksson avlidit. I ett pressmeddelande som den forna arbetsplatsen publicerade på måndagen beskrivs hur man sörjer sin före detta chef: –Benny Fredriksson lämnade abrupt sitt livsverk till följd av ett gränslöst mediedrev, skriver Sture Carlsson, VD Kulturhuset Stadsteatern.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I lördags informerade Kulturhuset Stadsteatern att den tidigare vd:n Benny Fredriksson avlidit under en vistelse i Australien.

Han utsågs till teaterchef 2002 och blev 2013 vd för Kulturhuset Stadsteatern, men i början av december i fjol avgick Fredriksson från sin tjänst efter att ha fått omfattande kritik i media för sin ledarstil, bl a genom ett upprop från ett 40-tal anställda som i Aftonbladet krävde hans avgång. Samtidigt hade han i sitt arbete byggt upp en mycket framgångsrik teater med många stora publiksuccéer.

I ett pressmeddelande som Kulturhuset Stadsteatern publicerade på måndagen beskrivs hur hans tidigare arbetsplats sörjer sin före detta chef.

      LÄS MER: Stadsteaterns förre vd Benny Fredriksson död

“Det är en stor tragedi”

– Efter att under 16 års tid ha vigt sitt liv åt att leda och utveckla Kulturhuset Stadsteatern lämnade Benny Fredriksson abrupt sitt livsverk till följd av ett gränslöst mediedrev. Det var både fruktansvärt sorgligt och orättvist. Hos honom skapade det ett sår som icke gick att läka. Det är en stor tragedi, skriver Sture Carlsson, VD Kulturhuset Stadsteatern.

– Benny var en färdkamrat som jag kunde ta intellektuellt, konstnärligt och personligt spjärn emot, som gav mig ett förtroende jag inte kunnat föreställa mig. Han valde att, med sina egna erfarenheter som risk, kompromisslöst fokusera sitt konstnärskap på göra teatern till en plats för fler, för många. Teatern som en möjlig livlina. Han kunde vara rejält bökig och i samma stund alldeles fantastisk i sitt sätt att hellre vilja ägna tiden åt att prata om det existentiella i konsten istället för att fatta beslut inom ramar och strukturer, säger Carolina Frände, konstnärlig chef Skärholmen, i samma pressmeddelande.

      LÄS MER: Arne Hegerfors talar ut om självmordstankarna

ANNONS

“Familjen är förkrossad”

I pressmeddelandet bekräftas även att Benny Fredriksson valde att avsluta sitt eget liv:

– Nu har han själv avslutat sitt liv endast 58 år gammal. Kulturhuset Stadsteatern är i stor sorg och tankarna går främst till hans familj, skriver man avslutningsvis i pressmeddelandet.

Sedan 1989 var Benny Fredriksson gift med operasångerskan Anne Sofie von Otter vars manager i ett uttalande skriver:

”Familjen är förkrossad av förlusten av sin älskade make, far och farfar och ber att deras privatliv respekteras”

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS