News55

Kungens vändning: vägrar sälja till Gröna Lund

Artikelbild
News55
News55
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 10 apr. 2022

Kung Karl Gustav sätter käppar i hjulet för Gröna Lunds planer att köpa mer mark på Djurgården.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nöjesparken Gröna Lund har haft planer på att bygga ut tivolit på en anslutande tomt. Expressen skriver att den önskade tomten utgör ungefär 8000 kvadratmeter varav den största delen utgör en parkeringsplats. En del av marken, ungefär 1000 kvadratmeter strandremsa, omfattas av kungens dispositionsrätt och förvaltas av Kungliga Djurgårdsförvaltningen. Planerna för utbyggnad har kommit att bli en infekterad affär med boende på Djurgården och nu säger även kungen personligen nej till att sälja sin mark.  

Detta var inte kungens ursprungliga plan utan tidigare har det sagts att han ska sälja, men ett avtal har aldrig skrivits. Nu har det bekräftats att den upplåtelseform som kan bli aktuell är istället ett arrende. I ett mejl till Svenska Dagbladet skriver riksmarskalk Fredrik Wersäll så här: 

”Det aktuella ärendet gäller en remsa mark mot vattnet som gränsar mot den mark som Gröna Lund äger och planerat att exploatera. Kungen har dock under hand förklarat att om Gröna Lund ska få disponera markremsan får det, i så fall, ske genom arrende”

Det finns misstankar om att det är de boendes missnöje som kan ligga till grund för kungens beslut och vändningen i affären. Dock så kan inte ett arrende hindra Gröna Lund från att fortsätta med sina planer om utbyggnad. Vad som istället kan hindra nöjesparken är domstolens beslut i frågan. Besked väntas komma från Mark- och miljööverdomstolen i vår.

Författare: Jessika Bouveng

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS