News55

Larm om terrorhot mot Sverige: "Det är bråttom"

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 09 feb. 2022Publicerad: 09 feb. 2022

Sverige hotas av en pågående islamistisk kampanj som uppmanar till terrordåd. Det rapporterar SVT.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det pågår just nu en omfattande desinformationskampanj mot Sverige, där våldsbejakande islamistiska organisationer sprider falska uppgifter om att svenska myndigheter kidnappar muslimska barn. Det skriver SVT, och P4 Örebro har tidigare rapporterat om det.

Kampanjen inleddes på Twitter i slutet av december men har intensifierats den senaste veckan. Budskapet sprids i arabisktalande kanaler med miljontals följare. 

– Det rör sig om kanaler med upp till 17 miljoner följare, spridningen är potentiellt större än den svenska befolkningen, säger Mikael Tofvesson, operativchef på myndigheten för psykologiskt försvar, till SVT. 

Det centrala i kampanjen är videoklipp där socialtjänsten har omhändertagit barn, och där man lägger upp det i en kontext av att svenska myndigheter kidnappar barn genom LVU (lagen om vård av unga). I kommentarsfälten där informationen sprids finns hot om våld och terrordåd. 

Kampanjen började som ryktesspridning i sociala medier, men nu har även tv-kanaler som Al Jazeera rapporterat om de falska kidnappningarna, skriver SVT

Per-Erik Ebbeståhl är ansvarig för säkerhetsfrågor i Malmö stad och han menar att nationella myndigheter måste agera snarast för att stoppa ryktesspridningen. Hela nationen är utsatt och måste kommunicera detta.

– Det är bråttom. Det behöver komma något nu i veckan, säger han till SVT.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS