News55

Därför rasar Leif GW mot staten

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 14 feb. 2022

Kriminologen och författaren Leif GW Persson är väldigt kritisk till hur polis, sociala myndigheter och åklagare har hanterat ett omtalat rättsfall. Det berättar han i Nyhetsmorgon i TV4.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bröderna Christian Karlsson och Robin Dahlén pekades 1998 felaktigt ut som fyraårige Kevin Hjalmarssons mördare. De anklagade pojkarna var då fem och sju år gamla och det kom att dröja 20 år innan den stämpeln ändrades, efter att DN och SVT hittat nya uppgifter. Bröderna friades från alla misstankar och ansökte sedan om skadestånd. 

I juli 2020 meddelade Justitiekanslern att de inte hade rätt till skadestånd eftersom preskriptionstiden gått ut. Nu lämnar även Arvika kommun besked om att de inte kommer ge någon ursäkt eller skadestånd, eftersom att de inte anser att socialtjänsten har begått något fel. 

Leif GW Persson säger till TV4 att om det är några som ska ha skadestånd så är det dessa två bröder, och han riktar skarp kritik till hur ärendet har hanterats.

– Det ohyggligt sorgesamma är det sätt på vilket polis, åklagare och sociala myndigheter i Arvika och Värmland har skött det här ärendet. De har ju utsatt de här båda bröderna för ett mycket grovt övergrepp, säger GW.

Christian Karlsson och Robin Dahlén har enligt GW utsatts för ett “formidabelt rättsövergrepp” och utredningen ska dessutom ha genomförts på ett sätt som strider mot gällande lagstiftning.

–  Det är synnerligen besvärande för statsmakten, det sätt som man har skött det här ärendet på och det sätt som man har behandlat de två pojkarna på. Det är utomordentligt besvärande, konstaterar Leif GW Persson.  

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS