News55

Leif GW: Så farlig är Knutbypastorn

Artikelbild
Foto: Maja Suslin / TT / kod 10300
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 24 jan. 2022Publicerad: 24 jan. 2022

Den tidigare Knutbypastorn Helge Fossmo är nu en fri man. I "Nyhetsmorgon" i TV4 ger Leif GW Persson sin bild av hur Fossmos tillvaro kommer att se ut och hur farlig han bedöms vara.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Helge Fossmo, numera Helge Iversen, dömdes 2004 till livstids fängelse för anstiftan till mord och mordförsök. Hans livstidsstraff blev 2019 tidsbestämt till 26 år och i Sverige blir man vanligtvis villkorligt frigiven efter att ha avtjänat två tredjedelar av straffet. Därför släpptes Knutbypastorn fri den 23 januari. 

I TV4:s “Nyhetsmorgon” förklarar Leif GW Persson hur han tror att Fossmos liv kommer att se ut nu. 

– När man tidsomvandlar straff föregås det av en farlighetsbedömning av den som det handlar om och jag kan ju säga att det är inga lysande vitsord han får. På vanlig svenska kan man säga att de psykologer och psykiatriker som har tittat på honom beskriver honom som en fullfjädrad psykopat. Så jag tror inte att vi ska förvänta oss några mänskliga stordåd från före detta pastor Fossmo, säger GW. 

Leif GW Persson tror däremot inte att återfallsrisken för våldsbrott är särskilt hög eftersom Fossmo har gjort de saker han är dömd för via ombud. Men även om den tidigare Knutbypastorn inte är våldskapabel själv så finns det andra saker som inte är så trevliga, enligt GW.

–  Nu ska han ju ut, jag ska inte lägga sten på bördan. Men han uppvisar ju vissa drag som inte är så trevliga i en ren straffrättslig mening, bland annat risken för att han skulle anstifta någon att göra värre saker som han själv inte klarar av. 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS